Amalina Peter in Intagram! #TeamSuriKurus

Rabu, 9 Oktober 2013

Life Lesson from the story of Musa AS

Bismillah.

As seen in instagram/twitter, we went to a 2 days course of Tafsir Surah Taha by Syeikh Yahya Ibrahim. Alhamdulillah, memang banyak sangat knowledge gained. And today I'm just gonna share with you how is it from the story of Musa AS I can relate to my daily life, my business, my leadership challenges, and etc. Kiranya, aku hanya akan relatekan dengan Dunia untuk entry ini. Dunia aku mostly. Heheh. Takkan nak bebel pasal dunia orang lain pulak kan?


Huraian-huraian tentang Akhirat sudah tentu banyak, tapi aku bukanlah orang yang layak untuk menghuraikannya lagi. Untuk diri aku sendiri pun aku perlu masa untuk absorb dan terus memperbaiki diri sebelum nak touching-touching kan orang lain tentang akhirat. T__T. So entry ini bukan tazkirah agama, tetapi tentang adaptation kisah Nabi Musa dengan perjalanan hidup kita di dunia.


Kisah Nabi Musa memang banyak sangat sangat mentioned in Quran. Kerana obviously kisah Nabi Musa paling fit untuk menjadi lesson Rasulullah SAW dan umat Rasulullah iaitu kita. 


Perasan tak kalau kita bukak je Quran selalu akan terjumpa sesuatu yang berkaitan dengan journey kita waktu tu? Perasan kan? Betul-betul miracle lah Quran ni Subhanallah. 


Waktu zaman sekolah dulu kalau baca Quran selalu terjumpa ayat tentang "Berbuat baik terhadap orang lain.". Lepas tu bila besar sikit jumpa ayat tentang "Hikmah-hikmah cabaran dalam kehidupan". Selepas achieve President's Team ni, bila aku bukak Quran je aku akan jumpa kisah Nabi Musa. Like really, for now aku dah 10 bulan as a Presidents Team, and really sepanjang 10 bulan ni aku asyik baca kisah Nabi Musa je. And last April Yasmen Mogahed datang ke Malaysia pun dia huraian kisah Nabi Musa. Zap terkena lagi. Yang latest sekali Surah Qasas yang aku ulang-ulang baca pada bulan Ramadhan. Memang aku jadi terfikir-fikir kenapa asyik baca kisah Nabi Musa ni? Jatuh cinta plak. Ececey.


Dahla anak aku nama Asiyah (Nabi Musa's guardian). Lagila sebak sebak bila baca kisah Nabi Musa ni. 


Yang miracle nya pada 2 hari kelas tafsir dengan Syeikh Yahya ni, pada 2nd day, pukul 12 sampai pukul 5pm, dia hanya huraian tentang "Leadership of Musa and Harun AS". And it stikes like thunder to our head. LEADERSHIP. Solid leadership lessons. Amazing what Allah has prepared for us in the Quran. 



LIFE LESSONS


1. Be precise and practical in your dua. 



29. "And appoint for me a helper from my family,
30. "Harun (Aaron), my brother;
31. "Increase my strength with him,
32. "And let him share my task (of conveying Allah's Message and Prophethood),

ketika Nabi Musa AS berdoa untuk Allah berikannya seorang pembantu, Nabi Musa was being precise yang dia mahukan pembantu daripada keluarganya sendiri, dan even, he mentioned the name Harun. "Appoint for me a helper from my family, Harun my brother."

He was being precise dalam berdoa. But most importantly, he knew WHY he wanted Harun. 

Dalam berdoa untuk sesuatu, kita perlu betul-betul jujur, buka hati kita pada Allah tentang apa yang kita nak. Dan kita sendiri perlu CLEAR KENAPA KITA NAK sesuatu tu. 

Aku suka sangat part ni sebab aku selalu mention benda ni kat team dalam focus group. 

They asked me: "Kak Mel, macam mana nak serious dalam Herbalife?"
Me: "You have to know what you want, and you have to tell Allah what you want and present to Him why you wanted it. And ask from Him the strength to achieve it."

Beza doa orang yang nak President's Team tapi tak tahu kenapa, tak tahu nak buat apa pun dengan duit tu, berbanding orang yang dah jelas dengan MISI nya kenapa dia nak jadi Presidents Team, dan apa yang nak dibuat dengan duit tu bila achieve Presidents Team.

Tapi kalau tak tahu WHY pun boleh tanya Allah mintak Allah datangkan WHY. Kekuatan kita kan dari Allah.

PRECISE and PRACTICAL. 


2. Setiap sesuatu cabaran yang hadir dalam hidup kita adalah persediaan untuk cabaran lebih besar di masa hadapan. So always be prepared, overcome the challenges knowing "Allah is training me".

Jangan patah bila dicabar. Jangan patah bila melalui kesulitan. It is a test. Kalau tak pass, tak boleh move next level. 

Aku suka term "Allah is training me". Bila kita menghadapi cabaran je, cuba bayangkan yang Allah sedang melihat kita, Allah sedang train kekuatan dalaman kita, sebab lepas ni akan ada benda lebih besar yang kita kena lalui.

Inilah dunia. Tempat persinggahan. Cabarannya takkan berhenti, dunia bukan tempat kita berehat. Bila kita dah pass cabaran level 1, cabaran kita akan naik level pulak. Therefore Giving Up is not an option. Rest is not an option. Retire is not an option. Sampai bila kena lalui cabaran demi cabaran? Kadang-kadang aku pun terfikir jugak, Sampai Bila? Tapi remind balik diri sendiri, Allah taknak bagi rehat ni...

I fear most, that after all the sufferings we have to go through in this world, but we don't end up in Jannah. Na'uzubillah. Tak berbaloi... 


Kalau kita jelas tentang "Every challenges is a training from Allah" InsyaAllah kita takkan spend banyak masa pun untuk give up, down, sedih, melayan emosi sendiri, dan sebagainya. Sebab kita tahu dunia ni hanya sementara, and every strength we use to get back up InsyaAllah counted as good deeds in front of Allah. 

And if we are aware that every challenges is a training from Allah, kita akan always turn to Allah before we turn to any other makhluk bila berhadapan dengan kesusahan. Semoga Allah bimbing kita...


3. Every Muslim represent Allah and Rasulullah. Therefore, think of every steps we choose in life, because we are representing Allah and Rasulullah. Look at ourselves, is this the best we can do for Allah and Rasulullah? T__T

4. "The aim of a Believer when facing challenges IS NOT FINDING THE EASIEST EXIT. But to FINISH IT WITH THE HIGHEST LEVEL OF SOLUTIONS. (Bahasa mudahnya, "is to finish it and finish strong). Trust Allah for the result"

Sentappppp. So when we are facing challenges, it is easier to just stop. Easy to just give up on our mission. Atau bila tak give up pun, kita buat ala kadar jelah. Tunggu momentum naik. But as a Believer, we have to keep walking and walk better.

Contohnya bila business down, terus taknak fikir pasal next level. Nak ikut flow je. "ada rezeki aku qualifyla vacation tu..." "Ada rezeki dapatla next level."

Mark Hughes pun cakap, "When things went right, work hard. When things went wrong, work  10 times harder!!" *not exact word*


5. If you have fear, and you let your fear reach your heart, and it prevents you from achieving your mission, then you haven't put Allah in your heart yet. 

Ni pun sentappp. 

Dah tu lepas balik kelas Tafsir semalam ada downline mesej, "Akak, macam mana nak jadi confident? Saya rasa tak confident." Dah sudah apa lagi aku terus share apa aku belajar, "Syeikh Yahya kata, kalau betul-betul berpegang pada Allah dan Quran, pasti akal dan hati kita juga kuat."

Another reason to finish something strongly, kan? Because we have Allah.

"There are 2 types of Fear. Fear of a Believer: it doesn't hinder you from accomplishing your task. And Fear of a Non-Believer: it will stop you from accomplishing your task."

"The reason of you not accomplishing great things in life is the lack of Iman."

Mudah untuk kata "Aku beriman". Tetapi sukar untuk membuktikannya dengan perjalanan dunia kita. 

Tatau nak hurai macam mana dah. Aku ternganga bila dengar Syeikh cakap benda ni. Disebabkan aku distributor Herbalife, terus aku rasa Presidents Team ni benda kecik je. Sebab as Presidents Team, jujurnya misi aku belum 10% pun tercapai, itu pun aku dah rasa letih kadang-kadang. Biasanya manusia. Tapi bila misi aku belum 10% pun tercapai aku dah rasa letih, mana Iman yang kita katakan dengan mudah "Aku beriman pada Allah"?

Misi lain orang lain. Aku cakap pasal misi aku. Korang janganlah compare dengan level dalam Herbalife kalau misi korang bukannya level.



6. ACTION

"It is in our determination to do more and choose the highest rank of reward." "Have you choose which level you wanna be in Jannah?"
"Choose, and act upon it."

Huraian Syeikh mengenai DECISION AKHIRAT kita. Tapi as mentioned above aku takkan hurai bab ni as aku sendiri perlu berubah ke arah ini. 

But we can again put it in our world. Even in Islam, even in Quran, pun dah tekankan everything starts with a DECISION. Our action is lead by DECISION of what we want. Have you decide what you want in the next 1 year? DECIDE, and ACT UPON IT.

Semua benda bermula dari keputusan kita. Perjalanan mendaki kejayaan ni umpama menaiki tangga. NO ONE CAN PUSH YOU IF YOU ARE NOT WILLING TO CLIMB. Sometimes kita rasa semua jawapan untuk kejayaan kita ada pada upline kita. Dan setiap salah silap upline itu merupakan penyebab kegagalan kita. Tapi tangga itu adalah tangga kita. If you are not willing to climb, no one can help you. 

If I hold your hand while you are sitting, and I tried to lift you up, you will be a very heavy burden if you don't lift yourself up. (boleh cuba praktis ni dengan kawan untuk faham maksud aku). But if you sendiri lift yourself up, while I pull you up, both of us can be on top. 

Now, ASK YOURSELF, HAVE I DECIDE ANYTHING FOR MYSELF? HAVE I BEEN A BURDEN OR A GOOD TEAM TO MY LEADER/PARENTS/ETC?

YOU are the most important factor of your own success. Good Luck. May Allah guide us.


7. About WEALTH.

Ada few kata-katanya yang bagus untuk orang Kaya. 

(A) "Allah's Messenger say, "Allah love the pious wealthy man who is inconspicuous (his piety is hidden)." [Muslim]

Orang suka kata tentang orang kaya... 

"Susah masuk syurga." "Susah nak ingat Allah." "Selalu bad attitude" "Selalunya tak ikhlas." "Mengejar dunia"

Macam-macam label yang diberikan pada orang yang dilihat berharta. Padanlah orang Islam takut nak jadi orang kaya. 

Bila Syeikh Yahya mention Hadith ni... Allah suka pada  orang yang kaya, beriman, and yet keimanannya sangat tersembunyi yang ia hanya antara dia dan Allah.- ooohh okey so I will only work on that. Lantakla apa orang nak fikir.

(B) "It's okay to be wealthy, if you souls know when to say 'That's enough'"

Oke ni aku boleh share sikitla dari sudut orang yang berduit. Bila kami mula earn income yang tinggi, ofcourse kita akan mula membeli benda-benda yang kita impikan untuk beli selama ni. Benda-benda ni tak salah pun. Kereta yang lebih selesa. Rumah yang lebih selesa. Every item at home, semuanya kita pilih yang berkualiti dan membantu keselesaan. Alhamdulillah. 

The 2nd phase after buying all things yang kita nak dan memang gunakan, adalah kita akan mula teringin untuk terus membeli, dan terus membeli, dan terus membeli. Oke ini bahaya. Siapa yang boleh hentikan? Duit ada beb. 

This is the moment when I stop myself from entering shopping mall in quite sometimes. Kalau pergi pun, memang dah niat dan selawat dan doa gila-gila untuk Allah pelihara kita dari bisikan syaitan. 

And Alhamdulillah, we manage to control our "Hunger".  

And Syeikh sambung lagi, "When you take away worldly desire from your heart, Iman will flourishes it." 

And from that day onwards, hati kami sangat tenang melihat dunia dan harta di dalamnya. Tiada apa yang kami kejar melainkan misi kami sendiri. Thank you Allah.


8. Make istighfar.

Astaghfirullah.... "With Astaghfirullahalazim, He will open the heaven for you and give you rain. He will give you prosperity in terms of children, wealth, and etc." 

*Mama selalu pesan janganla sebut Astaghfirullah sebab nak mintak rezeki retail/volume/next level je. It is more than that*

Kenapa Astaghfirullah ni penting lagi satu? (oke ni huraiain akhirat sikit sebab macam simple je hehe)

"Because of One word, you can be pulled down into hell fire. Because of ONE word, when dipped into an ocean, it can pollute the entire ocean. So say Astaghfirullahalazim to prevent it."


LEADERSHIP OF MUSA AND HARUN AS.
(Sesuai untuk TAB Team keatas hehe)

1. People cannot be left at early stage, when they still need to be nurtured. People need to be nurtured step by step, to guide them to the right paths.


2. There are 3 kinds of people don't do well in organisation: 

1st group: People who do not believe in the future, in their dreams, in success, or etc. (Kalau dalam Islam, tak percaya pada janji Allah). They are "Weak in Iman".
If we don't believe, we are weak in Iman.

2nd group: People who believe, but they need guidance. They need someone to guide them. They are not strong enough to walk strongly alone. They need a mentor, need a coach, need someone to remind them, hold their hands. They believe, but they need to depend on someone stronger.

3rd group: People who believe. They know it is true. But they purposely do not follow. Out of what? Tak tahu. But they purposely choose another road. And in the matter of our Iman, Musa mentioned "Corrupted souls". 

A leader must not give up on their people. Because most of them just don't make it not because they bad person, but because they couldn't see it (group 1) or they need close guidance (group 2).


3. Example is more important than any words. What you do matters more than what you say. What you allow matters more than what your forbid.

Nabi Harun AS kata pada Bani Israil "Follow my example, and listen to what I say". Dia kata FOLLOW EXAMPLE dulu sebelum LISTEN. It means, Example first, and then baru mengajar.


4. When you are a leader, you are responsible on their mistakes. T__T  

5. Unity of an organisation depends on the decision of a leader.

6. Don't give up on your people.

"I would rather remain attach with the sinful people and become inspiration, rather than running away and just protect my own self." -Nabi Harun AS. (Syeikh Yahya emphasise, apply this only when you are a leader and kita tidak cepat terpengaruh dengan orang malah kita merupakan orang yang lebih berpengaruh.)

Kalau dari sudut leadership dunia nya, when things went tough, when an organisation is tested, as a leader, don't leave our people and just take with us siapa yang kita nak je. Remain attached with all of them, yang berjaya mahupun tak tidak berjaya. Yang kuat mahupun lemah. 

It is easy for a leader to leave the team in hard times. And HARD TIMES dalam kisah Nabi Harun ni adalah Bani Israil REJECT him (imagine our team reject us openly, hurt our feelings). Memang taknak dengar cakap Nabi Harun. Kiranya hard times ni sendiri datang daripada team sendiri, bukannya hard times yang team kita baik-baik dengan kita. They reject him, they choose to disobey him, but he choose to stay attached and become inspiration.

Mesti ada yang tanya, "Maknanya kalau team kite degil/taknak dengar cakap, kita still kena jumpa dan focus group dan etc diorang ke?"

Tapi ayat huraian di atas tu jelas. Dia TIDAK kata, "I would stay and keep teaching them." He said,  "I would stay and become inspiration". Maknanya stay - buat yang terbaik untuk diri sendiri, let them be inspired and choose who to follow. 

Powerful kan MasyaAllah leadership Nabi Harun? Tak boleh berhenti berfikir tentang benda ni. T__T



7. Di dalam sebuah organisasi, memang hanya akan ada 1-2 orang sahaja yang betul-betul berkualiti. Yang lain tu semua hanya akan contribute pada kuantiti. But if we do it rightly, if we lead everyone correctly, these 1-2 people in the team akan shine brightly and they also bring shines to the whole group. 

"Let the Quality influence the Quantity." Tanggungjawab kita as leader adalah polish Quality people tu. 

Janganla kita as leader nak analyze pulak siapa diamond siapa tak. Sebab hakikatnya kita memang tak tahu siapa diamond. Tapi yang aku dapat kat sini, janganlah kecewa kalau ada team member yang tak serious. Relax. It happens!! 


IMPORTANCE OF QURAN

1. Quran releases your burden that you will carry till the day of judgement. Duniya is a heavy burden, but Quran lighten the burden. 

2. Semua pengajaran kehidupan Allah dah berikan di dalam Quran. Read it. Absorb it. 

3. Al-Quran is for us to know Allah better. So we have humility inside us, so we can feel broken in front of Allah, so we can feel in need in front of Allah. Because we know Allah well. 

"You can be illiterate in the knowledge if Islam, but you know Allah.
You can be PHD in the knowledge of Islam, but you don't know Allah."

4. Unburdened yourself from trusting other than Allah.

Bila kita perlukan seseorang, dan kita cari makhluk untuk membantu kita sebelum Allah, kita sebenarnya menambahkan beban kita. So unburdened yourself, by seeking Allah. Trust Allah. TAWAKKAL. 

Ramai orang suka tanya macam mana nak doa kat Allah. "Macam mana nak mintak kat Allah kalau kita nak mcm ni mcm ni mcm ni?". Bukan seorang dua je yang tanya. Aku pun tak tahu nak jawab. Lepas habis course 2 hari tu baru dapat jawapan. Jawapannya dengan bertanya balik, "Don't you trust Allah will understand your situation more than I do? So why do you need me to put words in your dua?" 

5. One sentence in the Quran, may reflect our whole life. Keep searching.


TAMAT PERKONGSIAN.

Semoga kita dapat menjadi orang yang luar biasa dunia akhirat kerana Allah. All the best. :')

Maafkan apa-apa yang tersalah. Dan penggunaan bahasa yang tak berapa ustazah sebab memang bukan ustazah pun.

Wassalam. 
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...