JUMLAH PENURUNAN BERAT DI BAWAH COACH INA AB TAHUN 2017

924KG
Follow Instagram @amalinapeter_coach untuk info terkini

Amalina Peter in Instagram @amalinapeter_coach ! #TeamSuriKurus

Jumaat, 25 Oktober 2013

Who is Amra?

Bismillah.

How we got Asiyah's name aku cerita kat entry 'Jewel of Jannah' ni.


InsyaAllah harini kita cerita pasal Amra. Siapa Amra?



Amra binti Abdur Rahman.



Amra bint Abdur-Rahman was amongst the greatest of the female Successors, of the second generation, the generation that came after that of the companions of the Prophet Muhammad SAW. She was a jurist, a mufti, and a Hadith specialist.



Amra was a student under Aisha bint Abu Bakr, the Prophet’s wife and an influential trasmitter of ahadith transmitter. Aisha opinion carried more weight than many other authorities so that there are records of her revering decisions by other judges. In fact Aisha was regarded as the prime authority on legal concerns including that of agriculture.   
Amra was actually the grand daughter of one of the companions of the Holy Prophet (pbuh) by the name of Asad ibn Zararah Ansari. She had a special relationship with Aisha (RA) and according to the scholar Iman Bukhari (RA) acted as her secretary responsible for all of Aisha's correspondence. It is also believed by what the scholar Ibn Habban has taught, that Amra was the person to have received the best knowledge of ahadith from Aisha (RA)

The great Caliph `Umar ibn ‘Abdul-`Aziz used to say: "If you want to learn Hadith go to Amra." Imam Zuhri, who is credited with compiling the first systematically edited compilation of Hadith used to say: "Go to Amra, she is the vast vessel of Hadith."


During that time, the Judge of Madinah ruled in a case involving a Christian thief from Syria who had stolen something. The judge had ordered that his hand be severed. When Amra bint Abdur-Rahman heard of this decision, she immediately told one of her students to go tell the judge that he cannot severe the man’s hand because he had stolen something whose value was less than a single gold coin (dinar). As soon as he heard what Amra had said, he ordered that the man be released, unharmed.

He did not question her authority, nor did he seek a second opinion from other scholars, who were quite numerous in Madinah at the time. They included the likes of Sa`id ibn Al-Musayyib. This incident is recorded in the Muwatta’ of Imam Malik, and this ruling is also his opinion in such cases. 

Amra exemplified a tradition of scholarly excellence among women, which continued throughout the centuries.



*     *     *     *     *     *     *     *     *     *
Mamanya tak habis belajar, tapi nama Amra ni kemain high level education nya. :p. InsyaAllah, you just be what you wanna be my girl! ;)
Asalnya dah ada queue nama lain kalau pregnant anak perempuan lagi. Tapi biasalah, time pregnant tu jiwa ibu kita dah mula rasa siapa anak kita ni, apa strength dia, apa specialty dia. Taklah specific pun, tapi rasa something. Tak boleh nak explain. Macam Asiyah tu macam Asiyah yang aku ceritakan di entry Asiyah. Yang baby kali ni... haa punyala deep sampai nak express pun tak reti.
Situasi yang sama, dugaan yang agak besar melanda kami suami isteri sekali lagi. Second wave la kira. First wave time pregnant Asiyah. Second wave time pregnant Amra. Tapi penerimaan aku berbeza. Kali ni aku sangat full of....


PATIENCE

WISDOM

Macam... kau nak cakap apa pun kat aku cakapla... akal aku lagi besar dari mulut kau InsyaAllah. Ala-ala gitula. Kak Ain kata aku macam malaikat, dan dia stress tengok aku. Oke aku pun stress bila ingat balik cane entah boleh fikir macam tu.

Sakinah pun tanya aku, "Kenapa Kak Mel nampak relax je? Kak Mel simpan dalam ke?" Oh tak dik. Akak memang relax. Ececeyy. Alhamdulillah Allah bagi kekuatan macam tu. Tenang sungguh jiwa.


Jadi aku cari cari cari nama seorang Muslimah Legend yang bijak,  of course yang paling famous Khadijah Khuwailid dan Aisha Abu Bakr, both isteri Rasulullah. Dan both pun nama cukup femes zaman sekarang. Ramai sangat heheh -__-"


Kawan aku Nani pun baru bagi nama anak Aisha. Macam main tiru-tiru nama je kang. 


Cari cari cari lagi jumpalah second generation of Muslim. Kalau first generation tu zaman-zaman sabahat Rasulullah SAW. Zaman Khulafa Al-Rasyidin. Masuk second generation ni yang dah kerajaan Bani Umayyah. 


And as mention above, Amra is the closest to Aisha Abu Bakr. 


Macam tau-tau je aku nak yang macam Aisya. Jumpala Amra. Alhamdulillah.


Nama baby officially Amra Aliya binti Muhammad Abqari


Nama Aliya tu takyah nak elaborate sangatlah. Semua orang pun tau kan makna nama Aliya apa. Since nama Amra ni tak berapa common, takut pulak kang ada orang ingat nama laki ke perempuan ke kang. (kot kot laaa). Nak bagi simple sekali dengar orang tak pelik sangat, sambungkan jela Amra Aliya. 


Sama ada Asiyah Permaisuri Firaun, atau Amra binti Abdur Rahman, masing-masing ada personaliti yang perlu menjadi inspirasi kita, sebagai wanita, yang kita perlu muhasabah untku menjadi lebih baik. Dalam pada menyebut nama puteri puteri ku setiap hari "Asiyah" dan "Amra", InsyaAllah kita akan beringat sendiri jenis Muslimah apa yang ada dalam diri kita, dan jenis Muslimah apa yang kita mendoakan anak kita setiap hari. InsyaAllah. 


Bukan hanya nama... 

Bukan hanya harapan ibu terhadap puterinya... 
Tetapi juga peringatan ibu untuk diri sendiri. 

Semoga Allah membimbing kita dan keluarga kita setiap saat, hingga ke syurga. 





Kepada all preggers yang masih menghitung hari, keep it strong!!! Good luck!! Heheh 

~aku yang dah bersalin Alhamdulillah lega~



Lose weight/Gain Weight/Earn Extra Income 0136280513 inalen056@gmail.com
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...