Amalina Peter in Instagram @amalinapeter_coach ! #TeamSuriKurus

Selasa, 12 Disember 2017

A Whole New Experience with Baby Number 3

Bismillah. 

Experience dengan 3rd baby kali ni lain sikit. 

Our first unplanned baby

For starter, this is our first unplanned baby. We planned our family carefully. Tapi dalam merancang pun, aku sentiasa doa "Ya Allah, kami plan untuk ada baby tahun 2018. Tapi Engkau tahu yang terbaik. Kalau ada yang lebih baik, Kau jadikanlah apa yang terbaik. Mudahkan kami, berkati kami, jadikan segala sesuatu tu membawa kebaikan buat kami sekeluarga di dunia dan akhirat."

So, dalam merancang pun, aku memang doa macam tu setiap hari. Bagi aku merancang keluarga tu SANGAT PENTING. Kita bukan merancang sebab 'takut tak cukup duit'. Kita merancang sebab kita adalah pilihan untuk buat yang terbaik pada diri, dan anak-anak yang sedia ada. Untuk elakkan depression pada ibu-ibu jugak, especially yang cepat stress dan cepat marah mcm aku ni.

Anyway, bila merancang tu aku constantly remind myself that Allah knows best. Aku cuma berusaha yang terbaik untuk keluarga, tapi aku tak lupa yang Allah Tahu Yang Terbaik.

Akhirnya, bila period aku tak datang-datang tu, mula-mula aku tak syak pregnant lagi. Sebab memang tak possible. Hari ke-5 lewat period, perut aku buncit dan sesak nafas yang melampau. Rasa nak bernafas kuat-kuat sambil jerit. Benda tu BUKAN SYMPTOM SEBELUM PERIOD. Bila test, sah pregnant 2-3 minggu katanya. :o

Alhamdulillah!!!

Walaupun tak plan, bila Allah bagi jugak, rasa macam special gift sangat.

Take it slow

It was exciting, but we choose to take it slow kali ni. Contain our excitement hanya dalam keluarga kecil. Kami sendiri nak ambil masa untuk proses berita gembira ni. So we took our own sweet time. Semalam tengok muda anak-anak, kita fikir makan minum sekolah dia je. Harini tengok muka anak-anak, kita sedih sedih fikir dorg dah nak jadi Kakak Besar. Hehe. Emo jap.

At the same time aku ada rasa lain macam. 6th sense, boleh rasa macam it wont be all good news. So aku pun contain excitement tu sebab takut kecewa kalau ada apa-apa berlaku.

We delayed our check up lama jugak. Sampailah week ke 7, baru kami pergi first check up dengan gynae yang sama yang check aku sepanjang pregnant dan bersalin anak first dan second.

Rupanya kembar, tapi...

Waktu nak scan first time, aku berdebar. Ada heartbeat tak? Ada baby tak? Baby okey tak? Macam ada bad news je dalam hati ni. Terbayang bila scan tu doktor kata takde heartbeat. Huaaa. Okey tenanggg tenanggg.

Then this happened in the check up room:




Doktor : Eh, ada twins! Tapi satu dah gugur.

Me : (TOTAL SHOCK. Tak sempat happy tak sempat sedih. Confuse nak rasa apa)

Doktor : Ada keturunan twins ke?

Me : Takde pulak. 

Doktor : (sambil tunjuk kt gambar ultrasound tu) So this is your baby, dalam sac ni. Ni kembar dia yang dah gugur. You body will just reabsorb kembar tu. Tak payah buat apa-apa lah.

Me : Errr... baby yang survive tu sihat ke doktor? heartbeat ada? (still worried like hell)

Doktor : Ni heart beat dia. So you still have to take care, jangan buat kerja berat. Sebab tengok keliling sac ni yang hitam ni, it is here sebab kembar tu gugur. It has risk untuk gugurkan baby yang ada ni jugak. Ada 30% risk untuk dia ikut kembar dia jugak. 

Me : (T__T Crying in the inside. So this is the bad news I've been sensing dari semalam)




To be honest waktu tu tak tahu nak rasa apa.

Excited 0.5 saat sebab twins.
Sedih 1 saat sebab 1 twin gugur.
Bersyukur 5 saat sebab 1 twin survive.
Risau 4 minggu sebab ada risiko miscarriage jugak.

When I left the hospital, terus burst nangis. Tak tahu nangis sebab apa. Maybe all emotions mixed up. TWINS is something I never expected. Teringin? Memangla teringin saja saja gitu. Mak mana tak rasa kembar tu comel kan. But to seriously think about it, I never let myself get into that.

I spend the next 6 weeks tak jumpa sesiapa. Cuma rehat kat rumah dengan suami dan anak-anak. I kept the news secret from everyone. Emosi pun tak stabil sebab takut baby ni pun gugur jugak. Benda tak pasti. Emotionally and mentally tak stable time tu. I was worried all the time, tapi kami banyak buat aktiviti yang menggembirakan untuk distract aku dari risau.

Penantian tu paling menyeksakan. Nak tunggu next check up untuk tahu baby sihat tak? Baby ikut gugur jugak ke? Setiap kali buang air, aku tengok ada darah tak, ada benda terkeluar tak.

Syukurlah kerja 100% di rumah. Saya boleh focus pada kerja ONLINE COACHING SURIKURUS sahaja.

Sepanjang pregnant aku tak berapa fikir atau sedih sangat pasal twin tu. First sebab memang aku focus kat kesihatan baby. Second, sebab Allah dah cukup baik tunjukkan kuasa-Nya untuk bagi aku pregnant jugak. Dan Allah bagi aku merasa jugak twin tu walaupun dah takde. The news of me carrying twin itself is a new and special experience.

So rather than mourning for the loss, I choose to be grateful on His Blessings, and focus all my emotions in caring for baby yang tengah membesar dalam womb ni.

Tapi perubahan yang berlaku adalah, sejak tahu tentang kembar tu, aku lebih sensitif tengok baby kembar lain. Rasa nak nangis, rasa gembira dalam sedih dalam gembira, rasa lebih tersentuh.

Allah knows best.

Hello to the new appetite I've never had, so everyone thought this time mesti Boy!

First trimester mabuk tidur mabuk tidur. Bab ni, sama jelah dengan semua my previous pregnancy pun. Mabuk teruk, is part of my pregnancy facts. Heheh. Sometimes kena baring berlarutan 2 hari. Alhamdulillah shake tetap boleh minum. Kalau tak boleh pun mesti aku paksa. Bila tak shake tu lagi teruk mabuk.

Then 2nd trimester came. Nafsu makan memang MashaAllah. I can eat sooo constantly. Dan saya layan makan sebab saya tak pernah merasa gemuk time pregnant. So kali ni why not layan gemuk so nanti boleh kuruskan badan balik kan haha.

My hips mengembang dengan pantasnya, laju sangat menggemuk! Although tak obvious sangat di mata orang sebab my height is 162cm so weight gain tu lebih kurang ketara. I continued ambil shake 2x sehari untuk kawal berat badan jugak. Makan tetap banyak. Baju from S naik ke XL (WL on maternity wear!). Sebelum ni bila pregnant naik sampai M je. hehe.

Sempat jugak experiment shapeloss program time pregnant, I shared my result few months ago.






Contraction started at 35 weeks

Doktor kata baby kali ni besar. Everytime scan, berat baby macam 2 minggu kedepan. Dahla asyik asyik breech. T__T. Aku punyalah risau nak beranak kalau 4kg hahaha. Jadi aku banyakkan berjalan sejak masuk 3rd trimester.

Bayang kan masuk je 3rd trimester aku berusaha jalan 3-7km sehari. Hahah. Gigih walaupun makin berat. Pergi tengok F1 Race, pergi Legoland, Farm in the City, jalan-jalan cari makan, window shopping, etc.




Minggu ke 35, dah rasa pelik. Contraction yang sakit dah mula. Doktor pesan kurangkan berjalan sebab taknak terberanak sebelum full term. Contraction on off ikut hari, tapi bila sakit tu memang banyak kali jugakla terjaga malam. Susah nak tidur sebab sakit. Cuak jugak melalui hari-hari, tunggu je cue untuk ke hospital. Jadi aku kurangkan risau aku dengan teruskan jalan-jalan cari makan hehehe.

At 36 weeks, perut drop. Baby dah engage. Mak aku dah suruh ready 2-3 hari je lg. Cuak jugak sebab tak full term lagi.


"Coach dah beranak ke? Boleh mesej lagi ke?"


Hari-hari dapat mesej dari Coachee, risau kalau aku beranak dorang takleh contact dah. Hahah. Terpaksa remind banyak kali, contact jela. Kalau beranak pun, InsyaAllah boleh reply msg bila dah sihat sikit heheh.

Pagi sebelum nak beranak tu, waktu tu tah tahu lagi la akan beranak haritu, so I posted this post. Lols. Lawak je. Baru bebel jangan tanya coach dah beranak ke. Petang tu terus beranak.



2 minggu contraction mcm tu. At 37 weeks, doktor scan katanya dah tak boleh tengok sebab baby dah betul2 engage. Check bawah dah 4cm.




Me : Sooo harini la ye?

Doktor : Aah harinilah. 

Me : Masuk labor room terus ke sekarang?

Doktor : You nak sekarang ke?

Me : ehehee... balik kejap boleh tak?

Doktor : Ha boleh. You banyakkan walking supaya senang bukak petang ni. 



Jadi aku balik rumah kejap, buatkan mealplan coachees, set up coaching group buat briefing November Session. Jawab soalan2 coachees. Jawab soalan coachees pasal handbag aku hahaha. Depa tak tahu lagi aku dah nak beranak. Bila aku bgtau dah nak masuk labor room kecoh terus group coaching!

Lepas tu pergi Jusco kejap beli baju anak untuk Hari Anugerah Cemerlang Tadika. Makan makanan yang aku paling teringin. Lepas tu baru pergi hospital untuk serah diri.


Pertama kali apply Teknik Bernafas Bersalin

Sebelum ni nak beranak, belasah je. hahah.

PENGALAMAN ANAK FIRST : https://amalina-peter.blogspot.my/2011/06/kelahiran-asiyah-abqari.html
PENGALAMAN ANAK SECOND : https://amalina-peter.blogspot.my/2013/10/pengalaman-bersalin-kali-ke-2.html

Tapi kali ke-3 ni, sebab dah makin pandai, makin tahu, aku jadi makin penakut pulak. Previously aku memang duduk 2-3 jam je dalam labour room. Takde trauma pun. Tapi makin tua ni aku ayik terfikir what if kali ni kepala baby sangkutla, what if kali ni sakit lama, what if kali ni tak bukak-bukak cm tu. Kiranya aku takut diuji dengan sesuatu yang aku tak pernah rasa. Serabut betul haha.

So, aku pun google dan tengok video youtube semua pasal Hypnobirthing. Aku belajar dan praktis bernafas dari Youtube je hehehe. Semua video aku telaah. So nak kata Hypnobirth sangat tu takdela. Tapi yang aku betul-betul praktis adalah teknik bernafas.

Basically yang aku practise dan apply bersalin kali ni adalah :

1. Remind myself : I AM IN CONTROL OF MY OWN BODY

2. Imagine everyday : Baby akan keluar pop dengan mudahnya macam po po je. Bak kata midwife kat video tu, "Imagine your vaginal opening blossom like a flower to make way for your baby."

Waahh jadi bila terfikir nak bukak sampai ke 10cm tu mcm mengembang mcm bunga. I really love the word BLOSSOM.

Sepanjang kat labor room tu terfikir je "I am blossoming. I am blossoming. Baby is coming out of the flower."

3. FEAR MAKES PAIN WORSE. So instead of takut, ready to embrace my 3rd baby with love.

4. Teknik bernafas. Yang ni memang praktis betul-betul.

ALHAMDULILLAH, hasilnya, memang tak sakit until the final 30 minutes. What supposed to be pain, I felt as pressure, yg makin lama makin kuat. 

Pukul 3.30pm masuk labor room. 5.45pm beranak. Alhamdulillah.

At 9cm, the ‘pressure’ is to strong and unbearable rasa mcm my womb is about to explode. So final 30 minit tu memang painful, tapi less on sakit contraction and more to very strong pressure sampai rasa sakit. At 9cm tu, breathing kejap buat kejap tak. Lupa dah k. SAKIT. Kalau teringat nak breath tu tak sakit sangat. Rasa tekanan je kat bawah. Kalau cam tak sempat nak fikir pasal breath bila contraction datang tu, memang koyaklaaa baju husband Lols. SAKITTTTTT. 

During final moment, was a bit confusing. Coz I normally push bila sakit datang. But this time sebab tak rasa sakit yg I familiar with, rasa strongggg pressure instead, I was so confuse nak kena push ke tak? 

Midwife tanya, "Rasa nak buang air besar?"

Aku jawab, "Saya tak tahuuuu. Saya rasa mcm perut nak pecah je." 

Hahah over sangat. Muka midwife pun confuse. Anak 1st ke anak 3rd ni??

At 10cm, pressure mcm berkurang pulak. PULAK DAH! Confuse! But at one point, midwife and doc suruh push. Dorang nampak confident je. Confuse and a bit doubt, aku pun push jela walaupun mcm rasa belum lagi ni sebab tak sakit sangat. Aku push 3x ikut surge. (dahla gap between contraction 3-5 minit tau. Antara setiap push tu boleh sembang tau hahaha. Pelik betul aku rasa. 

Kali ke-3 push, doktor kata "Jangan stop! Kepala dah nampak!" Waktu tu rasa mcm 'eleh tipu je doktor ni nak bg semangat'. Tapi ikut jugakla. Makin push makin rasa macam benda tengah keluar. I can feel the head sangat besar compared to previously. Then suddenly, nampak doktor tarik keluar baby. Subhanallah. 

Keluarlah seketul Ammar. Kepala besar, badan kecik. Hahah. Alhamdulillah. I spend the next 2 hours breastfeeding non stop, still in labor room. Dengarla ha perjuangan Mak Mak bilik sebelah sambil menyusu tu. Alhamdulillah aku dah selesai. 



New Baby New Experience

Memang setiap anak tu lain-lain. Kali ni aku lebih gemuk, lebih lapar, lebih pemarah muahaha, lebih malas nak layan drama dunia, lebih awal semuanya. Contraction awal. Engage awal. Beranak awal. 

Bagi aku every pregnancy memang shape personality baru dalam diri. Shape personality, shape our strength, shape our EATING HABIT. 

Now InsyaAllah it will be a whole new experience nak besarkan Ammar bin Muhammad Abqari ni.

Doakan!


NEXT REVIEW :
URUT BERSALIN DENGAN SUZIE CONFINEMENT (KL area)
REVIEW CHECK UP DAN BERSALIN DI RAMPAI PUTERI MEDICAL CENTRE

====================================================================


PROGRAM TURUN BERAT BADAN HERBALIFE

COACH TURUN BERAT BADAN WANITA

HUBUNGI 0136280514 untuk dapatkan produk / mulakan program Herbalife

0136280514
0136280514
0136280514


FOLLOW INSTAGRAM : @amalinapeter_coach untuk update terkini

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...