JUMLAH PENURUNAN BERAT DI BAWAH COACH INA AB TAHUN 2017

798KG
Follow Instagram @amalinapeter_coach untuk info terkini

Amalina Peter in Instagram @amalinapeter_coach ! #TeamSuriKurus

Selasa, 29 Oktober 2013

Pengalaman Bersalin kali ke-2

Bismillah.

Pengalaman Bersalin Kali Pertama: http://amalina-peter.blogspot.com/2011/06/kelahiran-asiyah-abqari.html


Most of us would think, "Alah, kalau dah pernah beranak sekali, 2nd one InsyaAllah lagi senang." Well, actually, in my case, it was more challenging sebenarnya. 


WHY?


Because we have expectations. 


Expectations on the pain.


Expectations on what the doctor and nurses will do step by step.


Expectations on everything. Every single detail. In my case, even I was a little distracted bila tgk pergerakan doktor tak sama dengan first one dulu. Eh dulu time Asiyah waktu2 macam ni doktor dah pegang gunting kat tangan? Ni mana guntingnyaaaa?- gila detail otak sampai ke tahap tu aku compare. Sebab cuak sangat.


We have the memories to compare. "Tapi dulu? Tapi dulu?" Which actually make things harder. Kalau bahasa orang Herbalife kata, dah mula pandai, dah mula 'I think I know everything', dah mula tak teachable. Perghh cerita nak beranak pun boleh masuk term-term focus group lagi.


15hb merupakan Hari Raya Haji. All my family was leaving for 5 days of high level training in Bangkok. Kami qualify, tapi terpaksa stay di Malaysia kerana doktor memang dah expect aku akan bersalin 2 minggu awal, which in on 16th October. 


Besoknya, 16th, aku dan Abang pun pergi ke klinik maternity seperti biasa, nak check up baby. Takde confirmation pun yang aku akan beranak lagi. So doktor check up macam biasa, tapi muka doktor berubah lain macam sikit. So doktor suruh aku masuk ke labor room untuk check heart beat baby. 



My Fear. Labor Room. T__T


Labor room!! We meet again!! Hah rasa macam jumpa musuh lama. Musuh yang tak boleh di elakkan. Untuk dapat sesuatu yang berharga iaitu anak, kena lalui Labor room dulu. Oh myy. 


Lepas 30minit check CGC, doktor pun masuk. 


Doktor ambil glove. --- Makin berdebar sebab aku tau bila doktor ambil glove tu, sakit level pertama aku akan bermula. 



Rasa macam thriller movie yang kite nak pejam mata sambil peluk suami tu, bila tengok doctor dah mula pakai gloves. Except, this one is real. Movie is not!!!

"Oke Amalina, kita check bukaan kat bawah kejap k." -Oh I hate this part!!! It is so discomforting and it triggers painful contraction that lasts for few minutes!

"Oke, dah bukak 5cm. You are not going anywhere. This labor room is yours. Pergi check in ward sekarang, makan lunch dalam ni je, pastu kite bagi ubat buang najis, dan pecah air ketuban."


This is it. 


Syukur Alhamdulillah kena seluk bawah tu tak sia-sia sebab dah 5cm. 5cm means half way to go. 


Rekod sejarah bersalin Asiyah;

2-6cm, 2 jam.
6-10cm, 30 minit.

So bila doktor kata 5cm tu, memang anytime lah kan. Nasib tak pergi ke Bangkok. Kalau tak Baby Amra keluar kat Bangkok lerr -__-"


Sementara nak tunggu pecah air ketuban tu, tiba-tiba bestfriend aku mesej nak luahkan sesuatu. Dalam banyak-banyak hari, harinilah dia tiba-tiba nak fefeeling pulak. Itu namanya bestfriend. Heheh. Dapat rasa lain macam letteww..




Tengah cuak2 tu senyum-senyum la jadinya aku me-reply mesej kawan yang sorang ni kat dalam labor room.

Bukan Amira je sebenarnya yang contact aku. Ada jugak customer yang call urgently nak produk. Kelakar betul. Dalam banyak-banyak masa, kenapa kena sekarang? Hahah. Hadoii. The only moment when you have to ignore your customers sekejap: dalam labor room.






Pecah air ketuban adalah antara moment yang mengerikan. Nurse akan masukkan tangan dan ada tool ke bawah dan buat sesuatu yang aku tak tahu apa untuk memecahkan air ketuban. Kalau kejap je takpe jugak. Ni sekali seluk seminit. Cuba-cuba pecahkan tak berjaya. Pastu dikeluarkan balik tangannya. Pastu dia cuba lagi. Process repeated until air ketuban berjaya dipecahkan. 

In my case, anak pertama sekejap je. Tak sampai 30 saat. Anak kedua ni 4 kali kauuu. Setiap kali kena seluk triggers contraction. FAHAM TAK SAKIT??? Lepas tu, perlahan-lahan kita mula rasa katil kita basah, sebab air ketuban. Dan mulala tak selesa dan sejuk kan di tempat yang kita baring tu. Third, lepas pecah air ketuban la segala sakit yang maksimum akan bermula. 

SAKIIIIIIIITTTT contraction!!! 

Apa guna pagar besi tepi katil hospital?



Untuk ibu yang tengah sakit contraction nak bersalin pegang kuat-kuat sambil jerit sampai hampir patah. Nasib tak patah je. Nak tau sakit contraction macam mana? Bayangkan je kalau holder tepi katil tu kita pegang sampai boleh patah. (kecuali sebab besi so tak patah) Macam tula sakitnya.

Kalau dah letih pegang tangan suami, atau pegang baju suami, nak tukar angin kejap, pegang la pagar besi katil tu. 

Apa guna suami dalam bilik bersalin? Pentingkah kewujudan suami??



Unacceptable la kalau suami takdeeee. We are in a war, and they are part of it. Fungsi suami adalah sebagai;

1- Pasukan penyorak. Nak beranak ni perjuangannya lagi dasyat daripada perjuangan Cristiano Ronaldo. So if your husband can cheer for CR7, wajiblah dia bersorak untuk isterinya jugak!!  

2- Breathing assistance. Kat dalam labor room tu, cara bak bernafas pun kita akan lupa tau sebab sakit sangat. Sekali contraction datang, segala benda yang kita dah  menelaah selama 9 bulan kat youtube tentang cara pernafasan bersalin dan sebagainya, semuanya kita dah lupa. Yang nak kena assist kita nanti suami kita la. Dia yang kena bernafas sebelah kita, kita dengar kita akan automatik ikut.

3- Communicate with nurse, doctor, and our family. Yang nak bagitahu mak kita dah buka berapa cm, yang nak tanya nurse "Takpe ke macam ni?" Yang nak tanya doktor, suami kita. Kita menjerit kesakitan je. 

4- Teamwork. This is our child together. This is not something a wife have to go through alone. A caring husband is the most wonderful thing sejak hari kita mengandung, suami kita dah provide kita dengan keperluan yang secukupnya, ambil berat dan berikan kasih sayang selebihnya, diakhiri dengan perjuangan bersama-sama di labor room. Labor room is the best ending story of teamwork in pregnancy. Of course lepas tu ada sambungannya, "Teamwork in growing children". Heheh.

"I AM PREGNANT" she TOLD her MAN... he SMILED and KISSED her LIPS and said "CORRECTION my LOVE, we ARE pregnant. FOR that CHILD in YOUR womb is HALF of ME and HALF of YOU; and I will NOT let YOU go THROUGH the PREGNANCY alone... I may NOT carry OUR child BUT i WILL carry YOU and OUR child IN my HEART and CARE. I WILL be THE best FATHER to OUR child... WE are PREGNANT!" ♥ Now that's a REAL MAN.


5- Our comfort zone. Bila contraction pain hilang beberapa saat, we need to smell his scent, we need his kiss, we need to kiss him. We need him. He is the only comfort he have in the room.


3.30pm, mula pecah air ketuban. Still 5cm...

4.30pm....still 5cm...

Ya Allah, dah 1 jam!! Hukuman apa kah ini?? (Tengah-tengah bersalin tu memang over sikit minda.)

Ingat balik time bersalin Asiyah record aku gini:
2-6cm, 2 jam.
6-10cm, 30 minit.

Jadi aku agak trauma bila 1 jam berlalu tanpa ada penambahan 1cm pun. Dah tu nurse dan doktor dan suami semua boleh g solat Asar ramai-ramai kejap sebab tengok aku cool je tak jadi apa2. Hoishhhh kalau tiba-tiba nak beranak acane niiiii. Nasib semua solat kejap je. 

Bila semua dah masuk balik, bukaan aku dan 8cm!! Haaa kan aku kata mencuakkan. Abang  pulak kata tiba-tiba buka laju sebab semua solat Asar dulu tu. Eheh :'D

5pm, mula cecah 9cm.

"Oke Amalina, kalau dah ready, boleh PUSH."

Homayyyy this is it. 

T__T


PUSH Story

Lain macam sikit 10cm kali ni. Dulu punya 10cm, aku dah mula rasa NAK BERAK yang teramat. Tak boleh nak ditahan dah. Perasaan "nak berak" tu sebenarnya adalah perasaan yang Allah jadikan untuk ibu "PUSH". Tapi kali ni, sakit contraction je lelebih, perasaan nak berak nya TAKDE!! Ya Allah...benda kecik macam tu je Allah jadikan, boleh effect senang susah nak bersalin.

Aku push 3 kali tak jadi apa-apa jugak. Doktor suruh rehat 5 minit. Jangan push. Time tu aku dah nangis-nangis. Ya Allah...Ya Allah... Apa ujian apa ni?? (Over sikit fikir) Doktor Zana pun banyak kali istighfar suruh aku ikut. Aku tenangkan diri istighfar je. 

Push kali ke 4 dan 5 pun fail lagi. Time ni air mata dah mengalir-ngalir. Doktor kata "Boleh!! Jangan kata tak boleh!!." Aku jawab, "Takkk...takk bolehhh." Dalam hati nak je doktor potong perut terus sebab tak tahan dah. Punyalah tak waras. Doktor sergah kata, "Jangan kata tak boleh!! You can do this!! Come on one last time!!". Perrghh memang warrior spirit lah doktor.

Bila nak datang 6th contraction tu, aku pun tekad pada diri. Motivasikan diri kejap. 

"I am a Presidents Team. This is one last PUSH I'm gonna give to myself. Whatever it takes, sakit macam mana pun, I'm gonna push till the end, until Baby keluar. No more chance dah lepas ni. THIS IS MY FINAL PUSH, AND I AM GOING TO FINISH IT STRONG."

Motivasikan diri sekejap. Sempat wooo. Tak larat dah nak nangis-nangis.

Contraction datang.

"Rabbi Yassir wala tuassir. Astaghfirullahalazim."

Tarik nafas--- PUSHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH.

Aku rasa 5-6 kali curi nafas, tapi tak berhenti push. Sakit semua memang aku tolak tepi, sebab dah ubah mindset. WARRIOR SPIRIT!!!

5.30pm, baby is out Alhamdulillah.

Total 2 hours from pecah air ketuban to birth. Alhamdulillah.

Macam biasa nurse terus pasang azan dalam labor room. Dengar suara baby menangis. Aku terus terbaring sayu. Curi-curi tengok baby. Dari labor room aku juga dapat dengar suara kakak Asiyah yang sedang menangis dalam bilik ward menunggu Mama dan Papa nya kembali. Drama sangat waktu tu. Macam tengok drama. Tak sangka semua perjuangan dah berakhir. 

Aku terbaring, and I spent the next 1 hour crying...dari tadi kena tahan, lepas baby keluar baru lepaskan semua tangisan... ofcourse lah sambil kena jahit kan. Kali ni doktor jahit aku dalam keadaan sedar. T__T Senyum-senyum je doktor tiap kali aku membebel sakit. Mesti doktor dah biasa handle patient mengada-ngada macam aku. 

7pm, aku dihantar balik ke bilik. Jumpa Asiyah, baby pun ikut balik bilik.

Asiyah excited sangat dengan kehadiran insan baru dalam keluarga. Dijaganya penuh kasih sayang. Terus nampak sifat kakak semula jadi yang ada dalam dirinya. LOL. 

Insan pertama yang visit aku kat klinik bersalin ni adalah.....



Cik Sakinah Ridzuan. Kemain spesel lagi jadi orang pertama yang tengok baby. PERTAMA tauuuu. Heheh. Sakinah ni downline aku. Tapi dah tak macam downline. Adik paling manja pulok dohhhh dalam team. 

Tengok lah tu datang melawat baby tapi asyik tengok handphone je hahah. Nampak sangat instag2 dan whatsapp2 je kerjanya. Nilah anak remaja zaman sekaranggg -__-


Kenapa tak tunjuk gambar baby??

"Penyakit Ain"

Dari Aisyah rodhiyallohu anha, Rasulullah SAW bersabda: Mintalah kalian perlindungan kepada Allah dari ain (mata jahat) karena sesungguhnya ain itu haq (benar) (HR ibnu Majah)
Apakah penyakit ain itu?
Penyakit ‘Ain adalah penyakit yang disebabkan oleh pengaruh buruk pandangan mata,yaitu pandangan mata yang disertai rasa takjub atau bahkan iri dan dengki terhadap apa yang dilihatnya.
Penyakit ‘ain tidak hanya disebabkan oleh orang yang iri dan dengki terhadap sesuatu yang dipandangnya. Bahkan setiap mata yang memandang takjub terhadap sesuatu dengan izin Allah juga bisa menyebabkan pengaruh buruk ‘ain walaupun orang tersebut tidak bermaksud menimpakan ‘ain. 


Oke tak reti sangat nek bebel panjang bab ni. Tapi untuk mengelakkan penyakit ain ni, buat sementara waktu, aku tak upload la dulu gambar baby. Safety reason. Siapa nak jumpa boleh la datang STS Pullman bulan November InsyaAllah pantang den dah habis time tu. :D



NOT OFFICIAL TESTIMONIAL PHOTO YET





As a summary 2nd pregnancy with Herbalife ni memang badan sangat best. And Alhamdulillah takde complication pun berbadan slim ketika pregnant kalau dapat nutrition secukupnya. Ofcourse lain orang lain badan, lain pregnancy lain result. Yang penting, JANGAN LOSE WEIGHT/ON DIET ketika mengandung. 


Just eat healthy calories banyak-banyak. Apa healthy calories? Google ler sendiri. Hehe



Sekian sahaja entri bersalin. All preggers yang sedang counting days, be safe!! Baca doa banyak-banyak. Susah senang bersalin semua aturan Allah je. :)



Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...