Amalina Peter in Intagram! #TeamSuriKurus

Sabtu, 14 Mac 2015

Selepas 8 Tahun Berniaga

Bismillah.

The latest LA trip was the 4th time kami ke international meeting peringkat dunia. (yg banyak kali attend tu peringkat Asia). I started 8 years ago when I was 18, tak akan terbayang pun kena bertanggung jawab pergi over sea untuk events, and balik Malaysia dengan tanggung jawab. I only imagined myself jadi kaya, melancong. But Meeting? Corporate world? International friends yang akan guide our business?? Serious tak pernah terbayang pun. Budak-budak kot. 

It started 8 years ago, bila aku buat keputusan untuk berkecimpung dalam perniagaan Herbalife. 


Asalnya awal buat bisnes dulu atas sebab-sebab berikut:

1) Minat nak dapatkan extra income tu jauh lebih deep berbanding minat nak belajar. Jadi kalau tak buat Herbalife pun mesti aku akan membazir masa buat benda lain. Zaman tu business online mana ada lagi. Cukup rare spesies berniaga sambil belajar macam aku ni. Habis kena warning dengan lecturer, kena nasihat dari orang tua-tua, semua pesan focus belajar dan hanya belajar (but seriously I see no future in academic!! Tak minat langsung). Alhamdulillah Mama dan Abah pun tak berapa menggalakkan aku fokus belajar (but still dorg tak bagi aku berhenti belajar selagi business tak stable. It took me 5 years to work seriously part time). Waktu tu aku berniaga pun online jugak, cuma jual product Herbalife lah hehe. Online now, everyone can sell something online. Tinggal yang betul-betul tak minat nak dapat extra income jelah yang tak berniaga. 

2) Nak dapat extra income, untuk buat macam-macam dalam kehidupan. Awalnya memang aku target pendapatan extra RM3000-RM5000 sebulan. 

3) Taknak ada boss. So bila aku pilih Herbalife tu memang aku pilih kerjaya seumur hidup aku. Aku nak jadi suri rumah kaya. Time tu umur 18 tahun, agak-agak target umur 25 tahun dah jadi kaya, okeyla kan? — angan-angan aku dulu hehe. 

4) NAK PASSIVE INCOME. Itu memang end in mind lah kira. I thought, there will come a day where I don’t have to worry about money, money works for me, and that day, I am a fulltime mother focusing 100% on my family and charity. Dari awal lagi aku cari jalan untuk tidak menjadi hamba duit, maksudnya aku punya freedom terbatas kerana aku perlukan duit untuk hidup. Jadi nak cari perniagaan yang membuahkan passive income tu sangat penting bagi aku. For freedom. Gitulah kira angan-angan nya. 

Susah mana pun berniaga (need I remind you zaman tu tak semudah sekarang bisnes online ni), aku fikir kalau aku buat sesuatu tu konsisten dan tak give up, dah tentulah Allah itu akan buka jalan untuk hamba Nya. Aku set untuk beri masa pada diri sendiri selama 10 tahun untuk bina perniagaan. So I was 18, I have to be successful by 28.

Aku set untuk beri masa pada diri sendiri selama 10 tahun untuk bina perniagaan. So I was 18, I have to be successful by 28.

IMPORTANT NOTE: I give myself 10 years to focus in one thing, and be very successful. 10 years. NOT 1 year, not 3 years. And I have this thought when I was 18 years old. Sekarang pun aku baru 8 tahun dalam bisnes Herbalife, tak sampai pun 10 tahun lagi. Heheh. So memang cannot stop lagi lah kan?

Standard lah business. Kalau kite nak growkan sesuatu yang stabil, kukuh, dan mendatangkan passive income, mana boleh main bagi setahun dua je. Tambahan pula aku fikir aku betul-betul naive dan tak pernah berniaga, budak lagi, muda sangat, muda usia, muda minda, kena bg masa 10 tahun untuk merasa gagal, untuk belajar. 10 YEARS. 

Honestly the first 2 years was TOUGH. I make only RM500 to RM1000 a month. With focus okey bukannya main-main. I was a student. Buat Herbalife part time je. I attended the monthly training called the STS, I attended the weekly gathering called HOM, I attended weekly Basic Training, quarter training, annual training, semua! I was part time but when there's time, I'll work. Getting only RM500 to RM1000 a month agak menyesakkan nafas jugaklah. Kawan-kawan se-UIA aku mesti ingat macam mana aku lari-lari in between classes untuk attend booth, macam mana aku ponteng weekend class sebab disipline aku dalam menjalankan Herbalife during weekends, macam mana aku punya holiday 100% for Herbalife business pagi sampai malam. Macam mana aku tumpang kawan-kawan Herbalife yang dah matang sikit untuk ikut mereka tour ke negeri lain untuk promote Herbalife. And yet I only earned RM500-RM1000 sebulan. 

Nangis? Nangis jugak. Quit jelahhh susah sangat! Habis tu kalau quit 10 tahun lagi dapat apa? Takpela pejam je mata buat je. Jangan anggap macam business. Anggap macam ni kerja. Kalau kerja kan suka tak suka kita buat je tanpa berfikir. Sebab itu kerja. ----> Sometimes kena jugak fikir mcm ni. Kalau dah letih buat buat buat tapi hasil slow sangat. Tapi bila dah positif balik, back to business mindset lah. Macam drive manual lah pulak kan kena tukar-tukar gear.


BUILDING LONG TERM BUSINESS

Why I didn't just quit when it was tough? Bila nak pilih bisnes apa yang kite nak buat, pilih benda yang kita boleh buat selama 10 tahun dan lebih. Mungkin kite beranggapan untuk buat bisnes jual beli kecil-kecilan sahaja, oke takpe. Tapi kalau nak pergi lebih jauh, you gotta choose PASSION. Let say, bisness apa yang you sanggup bertahan in any circumstances ups and down for 10 years? Itulah namanya PASSION. When you have PASSION, you can be on top of the world without you even realising the challenge, the pain, the pride, the praise, and you don’t even realise being at the top, because that’s your passion. You wont be affected by kutukan, mahupun pujian. And for me, Allah makes my heart lies with Herbalife. Kalau dulu Herbalife for students. Sekarang Herbalife for Mommies. :D  Awesome la boleh tukar-tukar, MashaAllah. Semoga Allah memberkati setiap perjalanannya. 

When you do things with passion, PRAY with PATIENCE. Of course patience will be harder to achieve without passion. So do the right thing in the right track ya. Pray. In business, and in life, we have to constantly remind ourselves that everything we see and face is what Allah has prepared for us. But that doesn’t mean we just throw ourselves in the flow. Have passion, and be patience, and PRAY for our dreams. Allah created the heavens and the earth for 6 days, dah tentu Allah mampu makbulkan doa kita dalam sekelip mata sahaja. Dan sekiranya doa kita tidak dimakbulkan dalam sekelip mata, dah tentu kerana Allah lebih tahu sebabnya. So stick to it (because it’s our passion right?), and keep learning to do the right thing, and keep praying. 

Jika anda berniaga ikut trend, anda juga akan berhenti ikut trend. Jika anda berniaga untuk dapatkan wang semata-mata, anda juga anda berhenti kerana cabaran wang (cabaran wang akan menguji kita sekali sekala you can'r runaway for it). Jika anda berniaga kerana PASSION, there's really nothing can pull you down. There's always a reason to get back up. 

If you have passion in it, you will say, "I will make it work no matter what" instead of asking "Is this gonna work?". Everything works if you work. You can only work consistently in any circumstances if you have passion.

PASSION. PATIENCE. PRAY. THINK BIG. KEEP LEARNING FROM SOMEONE WHO HAS DONE IT. 


BE YOUR BIGGEST FAN

Don't start a business because you wanna be like ________ (put a name in it). But do start a business because you can imagine the person you will become from the business. It's YOU. Not your idol. Not your mentor. You can be inspired, but you can't be like them. You can only be you, so what's the best version of you? 

Why I said this? Because trying to be like someone else will weaken your spirit. You may get inspired, but don't become a fan for someone else more than you are a fan to your own dreams. I saw many people joining Herbalife because they are a fan of someone, and when it's hard, that someone cannot do anything to help you. Only YOU can help yourself. So be your most hardcore fan, you won't let yourself down, you won't quit on yourself. MashaAllah!!

And sometimes it hurts you to discover your idol weakness, maybe they are less kind than you thought. When that person is not really being mean, they are just being human, but you are the one who have high expectation on that person. Fan bukan? Kita anggap idola kita sempurna. And the they cause disappointment on us, and we gave up on our dreams. 

Funny isn't it? You gave up your dreams, because others disappoint you. Macam kelakar, tapi inilah yang terjadi dengan ramai orang. 

BE INSPIRED, BUT IT'S STILL UP TO YOU.


FOCUS
SKILL
ATTITUDE

As much as we wanna believe these 3 things are gifted to some people only, and I wish I can say that, but I couldn't, because even these 3 things are Allah's creation. And Allah can put it in anyone, and Allah can take it away from anyone. And so any of it, that we are lacking of, can be solve. It begins with DOA. 

DOA inspires our action. DOA give strength to our dreams. DOA nourish our attitude. DOA. At times when we lost our passion, DOA can restore our passion. 

And Allah means for some people to begin Herbalife with ready-skills. And some people to begin without skills (like me). Yet both have equal chance to achieve the same success. 

Finally after 8 years, the conclusion is pretty simple. 

PASSION. PATIENCE. PRAY. THINK BIG. KEEP LEARNING FROM SOMEONE WHO HAS DONE IT. 

May Allah grant us success in dunia for akhirat. Ameen. :)
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...