TOTAL LOSS: Coach Ina 12kg. Coach Ab 8kg.

TOTAL LOSS: Coach Ina 12kg. Coach Ab 8kg.
Hubungi 0136280514 untuk sertai Cabaran Turun Berat Badan 30 Hari, 100% Online!

Sunday, October 23, 2016

Bila Isteri Turun 30KG Selepas Bersalin, Suami pula Turun 20KG, dengan Herbalife!

*hasil setiap individu berbeza-beza

HENDAK SERIBU DAYA. TAK HENDAK SERIBU DALIH. Inilah peribahasa paling sesuai untuk pasangan ini.

LETIH DENGAN KEGEMUKAN PASANGAN INI BERJAYA TURUN 50KG BERSAMA! 

Ditulis berdasarkan pengalaman Coach Jalilah sendiri.
IG: @coachjalilah
Diambil dari FB Nurjalilah Yaakob

Bismillahirrahmanirrahim. 
Moga perkongsian ini memberi kebaikan pada pembaca semua.

Alhamdulillah ramai yang nak kurus dan sihat. This is my story. Macam mana saya turun berat 30kg selepas bersalin anak pertama, dan macam mana suami boleh turunkan 20kg. (Suami belum ideal weight lagi, doakan kami!)

#1 PERTAMA, AZAM DAN BUAT KEPUTUSAN. 

Saya memang ada azam dan buat keputusan untuk jaga kesihatan. Waktu tu kami memang berlebihan berat badan. 

Saya kata kat suami, “Abang, Ila nak kurus dan Ila nak abang kurus juga. Ila tak nak kita gemuk. Ila taknak anak kita gemuk. Ila nak kita sihat. Tak nak sakit sebab pilihan makanan sendiri. Ila taknak umur belum 30 tapi selalu tak larat. Ila tak suka keadaan kita skrg.” 

Bila berterus terang dengan suami, kami pun berbincang dan capai persetujuan untuk sama-sama ubah 
cara hidup. Kami nak pilih cara hidup yang sihat, dan dengan izin Allah, sihat sekeluarga. Kami berjanji untuk ubah cara hidup yang lebih sihat. Alhamdulillah. 

Benda pertama dan settle, Kami bersedia untuk 100% ubah mindset. 

#2 KEDUA, RANCANG. RANCANG MAKANAN, RANCANG SENAMAN.

Saya pun buat jadual dan perancangan untuk perubahan gaya hidup. Perancangan dari segi makanan dan senaman. Saya jelas yang nak jadi kurus ni 80% daripada pemakanan kita dan hanya 20% daripada bersenam. Jadi kena ready nak control makan. 

Saya rangka menu makanan sepanjang minggu, dan rancang keperluan barang makanan. Antara perubahan pada groceries saya adalah:

PERUBAHAN GROCERIES:1. Hanya beli real food. Buah, sayur, ayam, ikan, telur, dan lain-lain. Takde makanan proses.
2. Berhenti beli ‘fast food’ seperti nugget, dan makanan frozen lain.

#3 KETIGA, RANGKA MEALPLAN.

rangka mealplan. Mealplan saya lain sebab saya menyusu. Mealplan suami pulak lain sebab dia lelaki. 

[MEALPLAN SUAMI]
Sarapan pagi - Meal Replacement shake
Makan tengahari - Nasi segenggam, 1 jenis lauk protein. 
Makan malam - Meal Replacement shake

Husband saya makan luar, jadi jenis makanan apa tu saya tak berapa tau sangat. Saya cuma pesan, “I trust you untuk memilih makanan yang terbaik.”

[MEALPLAN SAYA (Menyusu lagi)]
Mealplan kurus time menyusu ni memang mencabar. Saya kena makan 3-4 kali sehari. Jadi saya buat macam ni:

Sarapan pagi - Meal replacement shake
Snek 10am - Buah / Roti Wholemeal+Peanut butter/Telur.
Makan tengahari - Ayam/Ikan masakan sihat. Saya akan perap guna rempah sebab rempah membantu untuk boost metabolisma. Tapi tak ada gula dan garam. Sos pun saya tak makan. Hidangan tengahari saya penuh dengan sayur dan lauk. 
Contoh resipi makan tengahari saya macam-macam jenis. Kadang-kadang saya makan sayur dan lauk. Kadang-kadang Kebab. Macam-macam lagi. Tapi resipi makan tengahari ni saya share kemudian dalam post lain ye. 
4pm Snek lagi - Buah/Telur
8pm makan makan - Meal replacement shake.
*ni menu orang menyusu. Kami membakar extra 700kcal dari orang biasa.
Yang penting: TAK MINUM AIR MANIS LANGSUNG. Minum air masak 4L sehari.

#4 KEEMPAT, SENAMAN. 
Saya amalkan 6 hari workout 1 hari rehat. 
Ada cardio n abs day, chest day, arm day, leg day. Semua ulang-ulang. Sy buat jadual untuk saye n my husband. Contoh: 
Isnin - Saya cardio n abs day (gune treadmill). Suami chest day (weight lifting).
Selasa - Saya chest day (weight lifting). Suami cardio n abs (gune treadmill).
Rabu - Saya Arm day. Suami Leg day.
Khamis - Saya Leg day. Suami Arm day.
Jumaat - Ulang balik dari sama macam Isnin. 
Kami buat senaman HIIT, jadi 30-50 minit dah selesai. Tak perlu masa lama pun. Dan kami hanya bersenam di rumah. Jadi memang simple dan semua orang boleh buat.

Soalan paling common dari orang ramai: Macam mana nak bersenam dengan anak?
Pastikan anak dah dalam keadaan selesa sebelum kita nak start workout. Bagi mandi, makan, susukan, dah selesi dan baby dah happy, letak dia dalam playpen. Bahaya kalau biarkan baby bebas waktu kita tengah bersenam.
Saya juga kenalpasti waktu anak paling good mood atau main sendiri, waktu tulah saya akan gunakan untuk bersenam. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Jadi cuba je cari jalan. :)
Tips penting juga - KENA CUKUP TIDUR. Kalau tak cukup tidur memang akan memberi kesan kat penurunan berat badan. 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
CABARAN SEPANJANG PROGRAM KURUS?
Paling mencabar sekali bila balik rumah mak ayah! Hehehe. Taknak makan tak boleh. Kena makan. Jadi saya makan juga cuma saya kawal portion. Bila dan balik rumah sendiri kena kerja lebih kuat untuk cover balik cheat day kat rumah parents.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
MULAKAN DENGAN DIRI SENDIRI DULU
Sebenarnya bila nak lose weight as couple, sendiri kene kuat. Ramai orang ingatkan saya senanglah sebab suami nak kurus sama-sama. Tapi sebenarnya kita kena kuat untuk mengubah sesuati keadaan tu. Jangan terburu-buru paksa suami ikut bila kita sendiri 50-50 nak buat. Jangan ada expectation kat pasangan.

Pada awalnya, saya kena berdiri sendiri jugak. Lama, dalam setahun juga saya amalkan sendiri. Lepastu baru suami mula nampak dan mula serius. Tapi bila dia serius, momentum tu terus unstoppable, MashaAllah. Tu berkat kesabaran dan konsisten ubah diri sendiri dulu. 

Bila husband dah mula serius, Alhamdulillah husband jadi Coachee yang sangat bagus! Tak banyak songeh. Apa yang saya plan, dia akan ikut. Kadang-kadang husband takde mood sehari dua, tapi lepas tu on balik. Nak buat macam mana kan, bila kena Coach dengan isteri sendiri, terpaksa la ikut. Haha.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
TIPS AKHIR
1. Kena betul-betul nak, bukan suka-suka je 
2. Kena rajin belajar tentang pemakanan
Kena kuat. Orang sekeliling akan komen negatif. Kena cari komuniti yang ada gol yang sama, dan berusaha untuk capai target. 
3. Fokus jauh, iaitu nak sihat. Nak menua dengan sihat. Overweight ni lambat laun akan menyusahkan diri, jadi kalau rasa tak motivated nak buat untuk kurus pun, kena fikir jauh, untuk sihat.
4. Kalau dapat detect kelemahan, kena cari penyelesaian terus. Kat sini kawan atau coach main peranan.
5. Kalau minum meal replacement shake tapi taknak jaga makan pun tetap tak boleh kurus. Jadi jangan salah faham kat situ. Nanti minum shake, makan pun banyak, anda pelik kenapa tak kurus-kurus. Shake tu bantu badan dapat nutrisi lengkap tanpa perlu masak. Ia memudahkan. Jaga makan still kena jugak. Jadi that’s why kalau nak beli meal replacement shake, better beli kat orang yang bagi coaching sekali. 
6. Exercise dengan cara yg anda suka, dan exercise effectively. Kena belajar.
7. Timbang berat seminggu sekali. Kalau turun berat, pastikan juga turun inci. Turun inci tu menunjukkan anda turun lemak jugak. Kalau lemak anda turun, maksudnya rutin anda berkesan. Kalau lemak tak turun, kena adjust lagi sampai berkesan. 
8. Kalau anda bersenam konsisten, kena pastikan protein anda cukup. Kalau tak anda akan turun muscle. Bila turun muscle, badan cepat letih, berat juga senang naik semula. Jadi kena pastikan cukup.
9. Cari penguat semangat. Kalau saya, sehelai jeans kegemaran saya sejak zaman belajar lagi. Bila lepas bersalin, saya jadikan seluar tu target saya. Anda boleh pilih penguat semangat anda. setiap orang ada motivasi yang berbeza. 
Itu sahaja sharing dari saya. 
- Coach Jalilah -
Isteri yang coach suami kurus
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
Kini saya juga coach orang lain untuk turun berat badan dengan sihat macam saya dan suami. Boleh follow Instagram saya: @coachjalilah. 
Kalau nak join Program Kurus 30 Hari boleh whatsapp 0102264008 untuk detail program. 

Program Kurus 30 Hari - 0102264008

Program Kurus 30 Hari - 0102264008
Program Kurus 30 Hari - 0102264008


-Coach Jalilah - 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Akhir kata dari Coach Ina & Ab:
Tahniah Jalilah & suami kerana berjaya ubah kehidupan. Semoga terus Allah mudahkan dan dimurahkan rezeki. 
Coach Jalilah ni merupakan coachee Coach Ina & Ab dulu. Sekarang dia sendiri dah jadi Coach kurus jugak. Maklumlah kalau sendiri dah kurus, tak bestla simpan sendiri-sendiri je. Tolong orang pulak!
Selamat Mencuba!!
Post a Comment

Disclaimer to avoid confusion:

*Consumers who use Herbalife Formula 1 twice per day as part of a healthy lifestyle can generally expect to lose around 0.5 to 1 pound per week. Participants in a 12-week, single-blind, study used Formula 1 twice per day (once as a meal and once as a snack) with a reduced calorie diet and a goal of 30 minutes of exercise per day. Participants followed either a high protein diet or a standard protein diet. Participants in both groups lost about 8.5 pounds.
*All product results in this blog are not typical. Individual result may vary
*All statements in this blog have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
*This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.