TOTAL LOSS: Coach Ina 12kg. Coach Ab 8kg.

TOTAL LOSS: Coach Ina 12kg. Coach Ab 8kg.
Hubungi 0136280514 untuk sertai Cabaran Turun Berat Badan 30 Hari, 100% Online!

Tuesday, December 2, 2014

Langkah Pertama Turun Berat Badan: TIMBANG

Bismillah

Ramai orang takut naik penimbang. Sebab takut tengok angka bertambah, stress, tak mahu ambil tahu. Hakikatnya, jika anda serius tentang kesihatan anda, anda perlu mulakan dengan mengetahui keadaan anda dahulu. Tak de apa yang perlu di stress kan pun jika kita dah bersedia nak buat sesuatu. 


Yang akan jadi stress bila kita tengok angka pada penimbang itu tetapi tidak bersedia untuk mengubah gaya hidup. Stressnya nak kena lose weight, kena jaga makan, tak boleh makan apa saja depan mata, kena give up makanan sedap, etc etc.


So, which one are you? Ready atau tidak nak turunkan berat badan?


READY?


Then start with a body scan!


Pernah tak naik penimbang ini...



Tanita Scan

KELEBIHAN TANITA SCAN


We don't really call this 'timbang' berat, we call it 'body scan'. Sebab fungsinya memang untuk body scan. 


Tanita Scan ini berfungsi meng-scan 8 PERKARA dalam badan kita.


1- Berat badan. So yang ini semua orang pun boleh timbang sendiri.


2- % Lemak dalam badan


Pernah tak check berapa % lemak pada tubuh kita? Pemeriksaan lemak ni sangat penting berbanding timbang berat badan. Kenapa? Sebab seseorang yang mempunyai berat badan underweight atau normal weight tetap berkemungkinan mempunyai peratus lemak sama seperi orang yang overweight. Saya tidak berkata atas teori sahaja. Dalam kerja harian kami memberi analisa badan percuma kepada orang ramai, HAMPIR KESEMUA wanita tua dan muda mempunyai masalah ini. Berat normal/kurang, tetapi lemak obes. Jadi, sama ada anda kurus atau gemuk, anda mempunyai risiko yang sama untuk ada peratus lemak yang tinggi!


How does this happen? Macam tak logik je lemak tinggi bmi normal/kurang. Logik je. Inila namanya KOMPOSISI BADAN. Explanation ini pun berasal daripada doktor pakar obesiti sendiri. Komposisi badan yang simple adalah lemak dan otot. Kebiasaannya yang kurus tetapi lemak tinggi ni ada muscle yang kecil, menyebabkan frame badan kurus dan berat pun kurang. Hakikatnya, lemak berada di paras overfat. 






You might wanna remember this, dalam dunia yang kita lalui sekarang, BMI itu sudah menjadi kurang releven. The next time you wanna check your body, don't check your weight. CHECK YOUR COMPOSITION


3- % Air dalam badan


Boleh la check gemuk air tak heheh. (sarcasm- gemuk air itu tidak wujud)



4- Jisim Otot.


5- Kadar fizikal


Kadar fizikal ini merupakan penerangan sama ada lemak dan otot kita seimbang, atau tidak. Kadar fizikal lah yang akan menunjukkan program apa paling baik untuk kita.


Adakah kita perlu...

Turun lemak sambil maintain berat?
Turun lemak dan turun berat?
Turun lemak dan naikkan otot?
Naikkan lemak dan naikkan otot?

Setiap orang ada keperluan berbeza. Kadar fizikal inilah penentunya. 


6- Basal Metabolic Rate


Kadar metabolism kita dalam keadaan rehat sahaja. Setiap orang ada BMR yang berbeza. Daripada BMR ini anda boleh kira keperluan kalori anda sehari. 


7- Metabolic Age


Eheh. This is the best part of explaining your body condition. Tak perlu explain sini anda check sajalah bagaimana umur anda. 


8- Lemak Viseral


Lemak viseral adalah lemak yang menyaluti organ-organ penting kita. Berbeza dengan % lemak badan tadi (yang akan membuatkan kita nampak gemuk dan kalau pegang lembik), lemak viseral tidak membuatkan seseorang kelihatan gemuk. Lemak viseral hanya membuatkan seseorang buncit (in come cases x buncit sangat pun -__-")


So, it's pretty dangerous because you don't know if it's there, you tak aware, but it's actually there. Bahaya betul.


The increase of visceral fat will increase the risk of high blood pressure, heart disease and diabetes. 




*****************************************

Itulah dia tentang Tanita Scan, dan kepentingan untuk check 8 perkara ini sebagai langkah permulaan program turun berat badan. 


DAPATKAN ANALISA BADAN ANDA SECARA PERCUMA

KLIK SINI untuk dapatkannya

atau

hubungi 0136280514
Post a Comment

Disclaimer to avoid confusion:

*Consumers who use Herbalife Formula 1 twice per day as part of a healthy lifestyle can generally expect to lose around 0.5 to 1 pound per week. Participants in a 12-week, single-blind, study used Formula 1 twice per day (once as a meal and once as a snack) with a reduced calorie diet and a goal of 30 minutes of exercise per day. Participants followed either a high protein diet or a standard protein diet. Participants in both groups lost about 8.5 pounds.
*All product results in this blog are not typical. Individual result may vary
*All statements in this blog have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
*This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.