Thursday, May 23, 2013

2nd pregnancy experience

Bismillah.

Dah pregnant 4 bulan baru nak share symptom. Antara symptom pertama dari 2nd pregnancy ni adalah malas gila nak write blog. Compared to the first one, aku menulis hari-hari. Tapi aku rasa dah tiba masanya untuk menulis symptom anak kedua ni. Blogger ibu-ibu yang sama mengandung dengan aku pun semuanya dah blog. 

Memang betul anak pertama dengan anak kedua sangat berbeza. Kandungan kedua ni aku boleh minum shake!! Best gila Alhamdulillah. 



Shake aku perlulah perisa Strawberry, blended with lots of ice. So basically it's a Herbalife Strawberry Ice Blended

Berbanding ketika mengandung Asiyah, aku menghadapi cabaran sukar menelan shake. Kalau minum shake je mesti selang seli dengan asam/gula-gula. Kalau bangun pagi terus shake dulu tak makan benda lain, sakit perut. And sometimes when it is so hard for me untuk telan shake, aku kena minum 100ml separately sepanjang hari. Kalau 100ml kan macam sekali teguk je. Tak sempat muntah. 


KENAPA PAKSA JUGAK MINUM SHAKE WALAUPUN SUSAH?

Sebab kalau tak minum lagi teruk. Aku pernah buat experiment aku di both kandungan pertama dan kandungan kedua. Pada kandungan pertama, disebabkan susah sangat minum shake, ada satu hari aku decide untuk tidak minum. Akhirnya aku tak boleh bangun dari katil langsung!! Badan aku rasa sangat berat, kepada pun berat. Letih yang teramat. Loya tekak sangat teruk Ya Allah. Dan akhirnya aku menjadi ibu mengandung yang sangat tidak produktif kerana hanya terbaring atas katil. Terus insaf. 

Walau susah macam mana pun nak telan shake, tak minum shake lagi teruk. Kalau aku paksa minum jugak, sekurang-kurangnya 30 minit lepas minum shake aku boleh buat kerja macam orang biasa. Pergi kelas, keluar pagi balik petang. Alhamdulillah boleh bergerak seperti biasa. JAUH sangat beza berbanding give up shake!

Sekarang pada kandungan kedua, pun aku pernah test taknak minum shake. Loya tekak menjadi 10x ganda lebih teruk. Aku mula tak lalu makan ini dan itu. Bila minum shake, terus fresh dan aku boleh makan apa sahaja. Alhamdulillah. Seumpamanya kalau tak minum shake pagi-pagi ni, macam kalau kita tak gosok gigi pagi-pagi kan rasa loya tekak jugak? Macam tulah kalau tak minum Shake. 

So kesimpulan untuk diri aku, Biar perit menelan shake, perit lagi sakit tidak minum shake. Alhamdulillah.


UJIAN KANDUNGAN KEDUA

Ketika mengandung anak pertama semua orang tahu aku seorang ibu yang kental. MasyaAllah. Sesungguhnya semua kekuatan dan kesihatan itu dari Allah. Bila para suami mintak aku beri semangat pada isteri mereka yang tidak boleh bekerja keras ketika hamil, jujur kata aku tidaklah boleh berkongsi banyak sangat. Sebab tentang mengandung ni semua aturan Allah. Kekuatan apa Allah nak bagi, kesihatan macam mana Allah nak bagi. Kita boleh cuba yang terbaik, tapi Allah yang menentukan.

Jadi aku cuba yang terbaik. Meneruskan kekentalan aku sebagai ibu ketika mengandung anak kedua. Ketika di Paris aku dah mengandung 8 minggu. Pulangnya dari Paris, aku memilih untuk mengutamakan kerja, seperti biasa. Melupakan keadaanku yang hamil. Macam tula aku waktu 1st pregnancy. Aku tak sedar sangat aku pregnant sebab sibuk sangat kerja. 

Kerja kerja kerja, days in days out. Pergi Booth/Mini roadshows. Jumpa orang setiap hari, aku mengalami beberapa kali minor bleeding. Aku ignore, sebab tak rasa apa-apa sakit pun. Dijadualkan ke Los Angeles pada minggu ke 11 pregnancy. 3 hari sebelum ke LA tiba-tiba bleeding banyak pulak. Waktu tulah doktor mengesahkan aku tak boleh kerja keras, tak boleh ke LA sehingga baby stabil, kerana "Baby fatigue" dan mula menjadi lemah. Kesiannya baby fatigue T__T

Mula-mula aku burst menangis sangat sedih. Bukan sebab LA. Suddenly flash back every moment aku fight sebelum ni. Aku seorang fighter of my goals. Setiap yang aku nak kejar, aku bersedia dengan pakaian perang dan berlari ke medan perang tanpa berfikir. Sihat kah? Selamatkah? Macam mana kalau ini dan itu? Semua aku tak fikir. Kalaulah sampai macam ni Allah tetapkan untuk aku, aku redha menerima yang Allah memang nak suruh aku duduk diam-diam sekarang, and kena cuba fight in another way.



FIGHT. THE WAR IS OUR GOALS IN LIFE.




Mama kata, kalau dulu aku fight dan kejar untuk mengecapi sesuatu. Kini Allah nak tunjuk kuasanya. Yang segalanya itu dari Allah. Jadi aku perlu belajar bertawakkal. 

TAWAKKAL. 

Aku pun redha mengalami confinement. Aku hanya keluar rumah 2 jam sehari. Kalau baru balik dari perjalanan jauh, 2 hari tak keluar rumah. Seksanya akal dan tubuh. Nasib condo ada swimming pool. Boleh berfizikal aktiviti jugak. Jadinya setiap hari aku akan swimming sekarang. Sedap sikit badan Alhamdulillah.

Sekarang confinement aku longgar sikit. Tapi tak boleh stress sangat. Aku banyak menetap di KL. Kalau nak keluar negeri tu Abang jela yang pergi. Aku hanya akan berikan tenaga dan 'stress' aku untuk team yang aku perlu asuh, dan untuk ilmu sendiri. So penat macam mana pun, training tetap tak boleh miss. Kalau pergi training kan dapat adrenaline!! =)


PERKARA PELIK-PELIK 2ND PREGNANCY

Aku benci pakaian berwarna-warni. Benciii hahah. Tapi memandangkan aku seorang Presidents Team contoh tauladan Herbalife people, memaksa aku pakai tudung warna-warna jugak. Setiap kali nak pilih warna aku akan tahan nangis sebab nak pakai tudung hitam tapi tak boleh. Pelik betul!!




Malas nak senyum sekarang. Aku akan duduk dengan orang-orang yang rapat je sebab aku tahu aku tak payah berlakon depan dorang. Aku cerita kat Ika, Ika kata waktu pregnant Iman pun dia rasa benda yang sama. That'w why Iman serius je. Hahah okeyyyy... Anak pertama aku cheeky kemain kan. Anak kedua serius? Looking forward tak dapat bayangkan!

I only wanna eat healthy foods. Salad, telur rebus. Aku makan roti dan biskut sebagai paksaan je sebab aku tahu badan aku kurang lemak dan karbo. Tak sedar kah baby Mama nya sangat kurus, and Baby expect Mama makan salad je for dinner?? -__-"

Cepat gila meluat, marah, MARAHHHHHH.... tapi aku fikir, siapa je yang tak pemarah time-time pregnant ni? Kalau aku marah tapi aku tak express, akan termasuk dalam mimpi. Punyalah terseksa!! Tahan marah pun merana. Kalau express tinggal parut lah pulak. 


LEBIH LAMA GUNA PRODUK, LEBIH SIHAT DAN CANTIK

Herbalife ni bukannya produk untuk kebaikan sehari dua. Ia untuk kebaikan yang berterusan. Kalau anda menggunakan Herbalife untuk sebab yang spesifik, anda perlu meluaskan minda anda untuk pandang lebih. 

The truth is, every year wajah aku akan bertambah lain dari tahun sebelumnya. Lebih berwarna merah, dan lebih kurang pucatnya. Jadi aku pun buat perbezaan wajah aku ketika 4 bulan hamil anak pertama dan kedua.



Both sedang letih, both tanpa make up both 4 months pregnant. 
Satu GET Team. Satu Presidents Team. :D

Obviously nampak beza!!! Gambar pertama tu padahal baru 4 bulan pregnant. Muka dah macam tengah sarat. Yang kedua tu sama 4 bulan pregnant, tapi tak macam pregnant. Part nampak kurus tu... itu sebab baby craving buah dan salad all the time. Hahah. Macam mana nak gain weight niiiiii...

Sebab tulah aku selalu cakap, JANGAN TUNGGU PREGNANT BARU NAK HERBALIFE. Gunalah Herbalife dari sekarang. Dari zaman bujang. Dari sebelum pregnant lagi. Sebab effect die lagi best. Kalau dah guna bertahun-tahun tu, memang nampak kesan!

Ramai orang yang nak anti aging, nak kurus. Tapi taknak mula dengan penjagaan harian. Bila muka dah mula tak cantik baru fikir nak pakai pencuci muka apa untuk cantikkan. Bila badan dah mula gemuk baru fikir macam mana nak lose weight. Kita selalu fikir bila masalah dah tiba. Padahal kita tak perlu fikir apa-apa tentang tu kalau kita jaga pemakanan kita setiap hari. 


PREGNANT MOMS LOVE HERBALIFE TRAINING!!!

Sangat dahagakan training Herbalife sekarang. Dan tak sabar nak ke Blake Morgan Training Sabtu ni. ^__^ 

Blake Morgan ni adalah seorang yang telah menjalankan Herbalife sejak beliau berusia 17 tahun. Cerita beliau antara contoh orang yang daripads NOTHING into SOMETHING. Daripada usia 17 tahun takde apa-apa, sekarang dah 30 tahun dalam Herbalife. Nak tahu tak bagaimana hidup anda kalau anda stay dalam Herbalife 30 tahun InsyaAllah? Jom datang ke Blake Morgan Mega HOM! Kalau kami yang baru buat Herbalife 6 tahun ni pun dah hidup macam ni Alhamdulillah, jomlah tengok macam mana life 30 tahun dalam Herbalife. 




Don't think too much. It might be something you are looking for your future. Kalau anda hadir dan taknak pun, tiada paksaan. SERIUSSS TAK PAKSA. ;)



Nak capai impian? InsyaAllah I can help you dengan izin Allah. Segera hubungi kami inalen056@gmail.com atau 0136280514. :)

Thursday, May 16, 2013

The fog will be lifted, everything will look different, if we keep holding on.

Bismillah.

2 bulan lepas aku dah karang blog entri tentang 'penat'. 2 bulan lepas, aku dah berada di satu tempat "Where I see no hopes, but only Allah." 2 bulan lepas, aku dah pun umpama stranded in a desert, but I was telling myself to keep walking so I will find a place that brings back hope.

Guess what?

Thing's hasn't gone any better from that day. Don't get me wrong, bukan bererti aku semakin gagal, atau semakin merungut. If 2 months ago I was able to tell myself about my dreams and how everything will end, those days of hopes hasn't come as for now.

Another phase of life. Treasured with lessons. 

If 2 months ago I was able to tell myself rationally hard times will come to an end, and I spend 2 months walking and walking. Today I started to lose rationality. Tears shed every days and nights. And I kept thinking, "How far down can I go?"


Down = Doesn't mean business down, or any simple problems you have in mind. Seriously whatever you are thinking might be my challenges now wont right. At this level, life challenge us differently. In a way where we can't even think of. New kind of class, new kind of trainings, from Allah. Alhamdulillah. At least I know I moved on when I started to face things I never faced before.




So I thought, "How far down can I go?"

I keep asking myself. Trying to build expectations, on how worst things can go.

But then another questions pop. InsyaAllah, Allah will lift me up again. I know. As long as I keep looking for change, keep trying to be better. So I thought, something that really amazed me, 

"No matter how far down I will go, what really matters is how far can Allah lift me up? Even from the bottom of the deep ocean, Allah has the power to lift me up."

And instead of feeling worry, feeling troubled, I started to feel amazed. 




It is beyond our imagination how Allah can test us. BUT, it is also beyond our imagination how Allah help us through it. It is beyond our imagination how Allah will reward us.

With faith, let go of your burden and let Allah lead your way into brighter and less troubled.

Allah mentioned in Baqarah, Allah promises us that we will never have to carry a burden greater than what we can bear. So why do we still feel this way? As if it is to heavy for us to bear? Perhaps because we forgot to share the burden with Allah, who are always here with us, watching us in every tears drop, in ever pain and hardships. Turn to Allah...

The best thing about knowing Allah, is that Allah prepare for the righteous Paradise. And nothing ever upset the people of Paradise, not even the slightest word. May Allah Grant us Paradise, Jannah.





Dalam kekusutan, aku terjumpa lagu "I see the light" soundtrack Tangled. 




The lyrics went so deep in my heart. Walau macam mana sesak pun perasaan kita sekarang, don't give up. Keep walking. Keep walking. Sampai satu ketika kita akan sampai di satu tempat yang membuatkan kita boleh nampak dengan jelas. 

"Standing here it's all so clear, I'm where I meant to be." Jatuh bangun dalam kehidupan ni, benda ni memang sesuatu yang kita pernah lalui. Pada suatu ketika kita dalam kesesakan, dan a moment later kita dapat rasa tenangnya berada dalam keyakinan "I am where I meant to be."

And although we are in the same world, same situations, same challenges, but because we choose to walk and walk and walk, and never give up, we will come to a moment when our attitude has changed, and Allah will grant us achievement InsyaAllah. Waktu tu kita akan nampak, 

"It's like the fog has lifted, the sky is new, the world has shifted, and all at once everything looks different."




Just because things didn't go as how they supposed to be, it doesn't mean it'll stay like that forever. 

Just because 9 months of pregnancy is tough, and painful, it doesn't mean it stays like that forever. Having a baby, hasn't it been the most wonderful time of a mother's life?

Like Pakyang always say, "Tough times don't last forever. Tough people do."

I pray for the strength from Allah, to share this burden with me, hold my hands and heart as I walk through this, and reach my destination.

Keep searching for the place where I will finally feel, "It's like the fog has lifted, the sky is new, the world has shifted, and all at once everything looks different."

Wherever you are right now, keep holding on. Allah will lift us up, if we turn to Allah. :)


2nd Pregnancy 

There are 2 similar things about my first and 2nd pregnancy. In BOTH PREGNANCY, Allah has sent me the toughest challenges. Tougher than when I'm not pregnant. 

When I'm not pregnant, I never felt lose of hopes. I was always 'okay'. The challenges are all bearable and predictable. Comparing in pregnancy, it's always new surprises, tears drop every day. The moment when I am forced to smile even if the whole world is killing our smile. 

If you always hear my training, you know that one of the worst moment of my life was during my GET Team level. And my Get Team level was my first pregnancy moment. That was almost 3 years ago. From Get Team to Executive President's Team, MasyaAllah. 

Now this moment has come again. With a baby inside me. A strong baby, Subhanallah. If this baby hasn't been strong, Allah wont put me in such situations. With this baby inside me, hard things started to coming in my way. And I keep getting up. Keep shedding tears. Keep fighting. 

I realised that the real "Strong" person is not me. But it's the Jewel of Jannah that Allah has grant me with. They are the real Strong Person in our lives. 

So here I am again. Fighting like a Mom. May Allah grant us Jannah.

To all pregnant moms, keep fighting like a warrior. Our physical and health might be divided for two, but our strength and spirit is build from 2 souls. May Allah gives Barakah to everyone. 

"I See The Light"

Wednesday, May 1, 2013

The Hardships of April

Bismillah...

Banyak pengajaran April. Of course untuk Herbalife journey. Kalau korang bukan orang Herbalife, bolehla baca dan ambil apa yang korang faham. Banyak je lessons of life dalam journey kitorg ni.

As I always mentioned many times, "Dalam Herbalife kita grow with attitude, bukan volume." Apa maknanya sebenarnya? 

Bagaimana nak build Volume? Kerja. Tapi kenapa ada orang kerja 16 jam sehari pun tak grow jugak? Sebab growth kena balance dengan attitude.

Bagaimana nak build Attitude? Experience, lessons, pain, falling, and everything that creates humanity. 


Macam mana nak dapatkan semua "kelas" untuk build attitude ni?

1) KERJA. Sebab kalau tak kerja, kepayahan takkan datang. >>Experience, lessons, pain, falling, semuanya hadir kerana kita kerja keras dan dengan izin Allah, Allah dtgkan rejections by rejections after every efforts.

2) LEARN FROM OUR FALL. Kat sini pun penting jugak. Kalau setakat Pain, tapi kita tak ambil pengajaran dari kesakitan kita tu, kita tak belajar dari kesilapan, kita akan terus stay kat position tu no matter how hard we work. 

Dalam Quran kata, kesakitan ni sama ada creates Humanity, or hardened your heart... may Allah protect us from the hell fire. 

Life, is full of ups and downs. Life, requires maturity. MATURED. Dalam konteks ini, KEMATANGAN itu perlu dikaitkan dengan menerima setiap yang buruk dan baik tentang sesuatu.  Menerima buruk dan baik tentang diri, pasangan, keluarga, perniagaan, kehidupan. Orang matang akan terus melihat sinar di setiap liku-liku kehidupan. Orang matang akan tersenyum bila menerima air yang masam, lalu dicampurnya dengan gula. 


Matang menerima baik buruk diri sendiri.

Diri kita penuh dengan kekuatan dan kelemahan. Sebab itulah kita manusia. Sometimes kita boleh buat volume power-power, tapi ada sekali sekala kita tumpas. Ya. Kita manusia. Dan "Tumpas" itu yang membina sifat kemanusiaan insan. Pada setiap keperitanlah seorang pemimpin boleh membimbing organisasinya daripada yang lemah kepada yang kuat.

Menerima kehebatan diri sendiri- semua orang boleh buat. MENERIMA KELEMAHAN DIRI sendiri, hanya orang-orang yang benar-benar kuat je yang boleh buat. Even saat aku menaip ni pun jantung aku berdebar cuba untuk menganalisa bila kali terakhir aku muhasabah kelemahan diri aku. Astaghfirullah. 

Contohnya dalam Herbalife, bila production berkurang dan aku membentangkan possibility mengapa production mereka berkurang, usually tak lari dari sebab 1) comfort zones 2) mode mula manage downline 3) kurang membuat ground work-kerja susah payah walk and talk, roadshows, dan sebagainya. Kebanyakannya, akan mengelak defensive. "Aku kerja lah." "Mana ada betul apa yang kau cakap tu." dan menggantikan alasan dengan "Aku drop sebab downline aku tak buat."---MULA MENYALAHKAN ORANG LAIN. 

Matangkan diri. Analyse kesilapan diri sendiri lebih muda dari terus menyalahkan orang lain. Selagi kita put the blame on others, selagi tu kita akan stuck di position kita. Kita tak boleh ubah diri sebab tak mengaku salah. Kita tak boleh ubah orang lain, obviously benda tu impossible tanpa kehendak orang itu sendiri. 

Another version is bila sekali tumpas je, terus give up seumur hidup. Janganla mcm tu. Terus bangun seperti baby baru ke every month? :)

Kenapa agaknya Allah hantar kejatuhan pada kita? Jangan pandang satu bulan, pandang 20 tahun akan datang. Tidakkan Allah sedang mendidik kita untuk menjadi lebih baik. Allahuakbar. Semoga kita terus dibawah bimbingan Allah. 


Menerima baik buruk pasangan

Honestly, aku dah penat nak membebel walaupun banyakkkkkknyaaa tersirat di hati yang ni. *tarik nafas*

JANGANLA COMPLAIN PASANGAN DAH. Sometimes kite rasa pasangan kite je paling teruk kat muka bumi ni. Oh yes, kite manusia paling pathetic sekali sebab ada pasangan camni. Orang lain takkan faham betapa teruknya penyeksaan kita ni. Sheshhh. 

First of all, siapa yang pilih nak kahwin?

Second, kenapa Allah bagi kita selayaknya menjadi pasangan hidupnya?

Dua soalan yang akan aku timbulkan kalau kami mengalami pertelingkahan sedikit. Akibatnya, Alhamdulillah kami semakin matang menguruskan perkahwinan. MATANG. Bila kita matang kita tak salahkan orang lain. 

Pasangan pemarah? Jadilah penyejuknya.

Pasangan kuat complain? Jadilah distractions yang membuatkan die tak perasan dah nak complain apa.

Pasangan tak serious nak move next level? Carilah tujuan hidup pasangan kita, sebab tujuan hidup masing-masing berbeza, dan bina sebab yang berkaitan dengannya, supaya die nak move next level. 

Pasangan pemalas? Kau yang pilih nak kahwin kot hahah. Geli je lelaki pemalas. Nauzubillah...

Pasangan boros? Simpan duit rahsia-rahsia daripadanya. Tak dosa pun. :) (ini Abang yang buat kat aku ni muahahaha)

Pasangan tak romantik? Cuba cari benda lain hidden romantic pada dirinya.

"Awak ingat awak sempurna sangat ke??" kata orang tua-tua kalau dengar orang muda complain pasangan. 




Matang menerima baik buruk journey perniagaan.






Ikut jela apa yang aku tweet ni. Ada orang bila business down terus taknak jumpa upline. Kalau mmg taknak grow takpela. Maybe memang tak take time alone and accept temporary failure. Tapi kalau nak grow, kena datang dengan wajah bersinar-sinar walaupun dalam hati menangis awan hitam.  :D 

Build it back better and stronger. :)

*currently Asiyah sedang sepak-sepak MacBook sebab nak attention dari aku*

You have to understand, Herbalife is not just business. It's something that touches us emotionally. Best kan tengok Presidents Team? But imagine what we have been through. Kenapa Presidents Team humble and sempoi macam orang biasa? Sebab in the journey of climbing, many times, we fall hard. Keep climbing and falling. 

Sometimes rasa mcm nazak sangat dah. "Kenapa aku kena lalui benda ni? Aku boleh je hidup mcm budak 20 tahun yang lain..."

Of course boleh.. tp budak 20 tahun yang lain belum sedar kehidupan yang akan datang. Kepayahan mereka belum tiba. 

IF YOU CAN'T STAY IN HERBALIFE WHEN BUSINESS IS FALLING HARD, YOU DON'T DESERVE THE BEST FROM HERBALIFE.

and it does not just mean Quitting Herbalife. Ada perangai orang bila business naik, datang semua events. Bila business drop, tiba-tiba hilang dari semua events. Malu nak berhadapan dengan downline katanya. Malu sebab tak hebat. Malu sebab drop. Semua focus group, ghaib. 

Think about this...

IF YOU LEAVE WHEN THINGS WENT WRONG, DO YOU EXPECT IT'LL IMPROVE WHEN YOU CAME BACK??

IF YOU LEAVE WHEN THINGS WENT WRONG, YOU DON'T DESERVE TO BE AROUND WHEN THINGS WENT RIGHT.

It is easy to just show up, swallow the pain caused by your less hard working attitude, smile and swallow the pain. Just show up. Don't say anything. But many people failed to just show up. Many people choose to leave, and expecting things to improve by itself. 


Business is not like relationships. Relationships "healed by time". Not in business. 

Anyway, benda ni untuk orang2 yang betul-betul serius je. Kalau anda tidaklah serius sangat dalam HErbalife, janganla cuba fahami apa yang aku sampaikan ni. Nanti korang faham bukan2. Sesetengah Sv dah ada organisasi besar dan decide untuk pull back sekejap sebab memang prioritynya bukan Herbalife. Kemungkinan when you came back, your organisation dah worth RM40,000 a month. Itu cerita lain. Itu cerita orang yang takde expectation dalam business tapi die tak quit. 

Huraian aku yang panjang-panjang tadi untuk orang yang ada expectations untuk business. NAK MOVE NEXT LEVEL. Mcm tulah. :D


Teruskan melangkah :)




So, itula ulasan April yang aku boleh buat. 6 tahun dah aku dalam business ni. Dulu kalau ada masalah gelabah ayam lah. Sekarang bila deal dengan challenges mcm last month, it is no other than filtering of the people. Yang tak serious akan leave, yang serius akan stay. Yang akan ada di Extravaganza 2013 ni InsyaAllah, adalah diamond2 yang dah digilap. May Allah gives Barakah to all. :)

Look forward amazing 2013 with amazing new leaders InsyaAllah. This is one of the most challenging year I guess. And I am very happy because this is the year that will give birth the most inspiring leaders in history InsyaAllah. 

IN EVERY HARDSHIPS, SEEK FOR THE HIDDEN GIFT ALLAH IS DELIVERING TO US. SUBHANALLAH. Thank you Allah!!


Interested to lose weight/gain health/earn extra income/change your life, 
ask me how. 0136280615
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...