Friday, May 24, 2013

Turun berat badan dengan sihat?

Bismillah.

Assalamualaikum. Adakah anda sampai ke blog ini kerana mencari sesuatu yang boleh membantu diri anda reshape??

Dalam pencarian produk menurunkan berat badan ni, penting untuk kita consider banyak perkara. Jangan melulu je nak gunakan sesuatu produk solely atas satu sebab iaitu nak KURUS. Bagaimanakah kita nak mengelaskan sesuatu cara kuruskan badan itu sebagai "sihat"?


1) Penurunan berat badan yang sustainable. Tidak naik semula mendadak.

2) Meningkatkan muscle mass.

3) Maintain nutrisi seimbang dalam tubuh badan walaupun pengambilan makanan (kalorie) dikurangkan.

4) Membawa kesan kepada penyakit lain pun turut bertambah baik. (sakit lutut, penyakit 3 serangkai, dan etc)

5) Membuatkan kita lebih bertenaga dan sihat. Bukannya lebih letih kerana kurang makan.

6) Kulit semakin 'glow', cantik. Bukan semakin kusam. 


Itula antaranya. I couldn't think so much anymore memandangkan sambil berblog sambil kena jaga anak yang sangat aktif hampir terjatuh dari tempat tinggi tapi tak serik-serik juga. Aku rasa aku macam Superman versi perempuan. Sambil menaip, bila Asiyah nak jatuh je tangan aku akan automatic tahan. Nampak macam tenang tapi dalam perut mengecut je everytime. Kesian baby dalam perut -__-"

Okey back to topik. Nak lose weight kena consider benda2 penting di atas! Sebab tulah penting untuk monitor weight loss dengan penimbang Tanita ni. Melalui penimbang Tanita yang ini, yang ini tau. Yang lain tak dapat tahu 8 perkara. Melalui yang ini, kita dapat monitor weight loss dan monitor; 

1) fat % 
2) berat muscle 
3) % air dalam tubuh 
4) Berat tulang 
5) lemak dalam organ 
6) umur dalaman. Benda-benda ni antara faktor penting untuk kita monitor sama ada kita turun berat dengan sihat atau tidak.


Bagi sesiapa yang hendak dapatkan FREE BODY ANALYSIS dengan penimbang yang daat mengetahui 8 perkara dalam tubuh kita ni bolehlah hubungi kami di talian 0136280514 atau inalen056@gmail.com. 


TAPI SAYA GUNA HERBALIFE, LEPAS BERHENTI NAIK BALIK BADAN!!

Lebih 50% orang yang menggunakan Herbalife TIDAK naik semula badan selepas berhenti. Accurately aku tak bolehla bagitau berapa. Cuma lebih ramai yang puas hati daripada yang tidak puas hati. 

Biasanya orang yan beratnya naik semula selepas lose weight ni ada beberapa sebab. 

1- Coach yang tidak serius. Jika coach anda jenis yang tidak hadir ke sistem latihan Herbalife, ataupun hadir tapi tak apply pun sistem follow up yang dipelajari. So choose your coach wisely. Jangan condemn Herbalife melulu. 

2- Sebab anda sendiri taknak dengar cakap coach. HEHEH. Ikut je cakap coach. It make sense yang kalau kita makan semula makanan yang menyebabkan kita gemuk dulu, kita akan naik berat semula seperti dulu. Kan?? 

Kalau macam tu tak payahla berhenti Herbalife, kalau continue Herbalife pun boleh gemuk!! Tu yang ada few Herbalife coaches yang bertambah gemuk walaupun tahu guna Herbalife lebih setahun. Golongan ini memang memalukan sikit.

Herbalife adalah perubahan lifestyle. Bermula hari pertama anda menggunakan Herbalife, coach anda akan mendidik cara makan seimbang. Pada bulan pertama mungkin mencabar kerana anda perlu give up karipap, donut, roti, dan sebagainya. Mencabar kerana anda perlu minum MINIMA 3L air sehari. Itu pun coaches mesti pesan, "Kalau boleh 4-5 liter air ye."

Kadang-kadang, anda perlu hadir ke Hari Pelanggan Herbalife yang coach anda jemput untuk bertukar cerita dengan pengguna. Biasanya pelanggan yang hadir hari pelanggan memang akan turun berat extra daripada yang tidak hadir. Motivasi la katakan. :D

Bila anda dah dapat berat badan ideal, anda sebenarnya dah habis kelas "Makanan seimbang." selagi berat anda belum ideal, selagi itu kelas kesihatan anda belum habis lagi. (This also meant for current Coaches yang gemuk-gemuk walaupun dah setahun makan Herbalife!!! Amaran keras!!!)

Herbalife change your life, kerana Herbalife mengubah lifestyle kita. Kalau taknak guna Herbalife tapi nak buat sendiri ubah lifestyle, silakan. Kevin Zahri boleh, pasti anda boleh! hehe. Takde siapa paksa. Cuma ada yang memang dah cuba sendiri, tapi tak berjaya. Carila mana-mana coach Herbalife yang bagus. :)


PERJUANGAN UTAMA HERBALIFE

Perjuangan utama Herbalife bukanlah mencari orang gemuk menjadi kurus. TAK. Kalau tengok labeling rasmi Herbalife tak pernah mention "Weight Loss". 

Herbalife Nutrition.

Herbalife Weight Management.

Herbalife Cellular Nutrition. 

Perjuangan utama Herbalife adalah membantu orang-orang kurang nutrisi tak kira gemuk atau kurus menjadi lebih sihat. Contohnya orang kurus macam aku yang ada masalah Migrain dan resdung seumur hidup, pun dengan izin Allah hilang selepas Herbalife. 

Memandangkan hari ini kita dilanda "Global Obesity Epidemic", Herbalife turut menyelam dalam epidemic ini untuk membantu sekalian orang-orang overweight untuk turun berat badan sambil mengekalkan tahap nutrisi dalam tubuh kita. In fact, bukan dalam tubuh, tapi dalam setiap sel dalam tubuh!!

Perjuangan ini secara tak langsung menyokong point nombor 3, 4, 5, dan 6. Kalau badan dapat nutrisi seimbang, InsyaAllah penyakit-penyakit boleh bertambah baik, lebih bertenaga, dan kulit semakin cantik. 

Penting untuk pengguna berfikir dengan bijak sebelum memilih cara menurunkan berat badan. Jika saya menggunakan jalan _____ untuk kurus, adakah saya akan dapat kesihatan satu badan? Adakah saya akan dapat long term benefit? Adakah???

Herbalif mahal? Cuba timbal balik apa yang kita akan dapat dengan program berharga minima RM300++ ni. 


Harga RM300++, tapi kalau anda dah tak perlu fikir tentang 

"Macam mana nak teruskan jaga badan?" 
"Macam mana kalau dah pregnant nanti naik balik tak?" 
"Nak kena kurus lepas bersalin?" 
"Nak cantikkan kulit?" 
"Masalah kesihatan senggugut, migrain, resdung, eczema, keletihan, period tak normal, dan lain-lain??" 
"Macam mana nak tingkatkan tenaga?"

Jangan fikir pendek je lihat untuk kurus semata-mata. Rugi sangat-sangat. 


NAIKKAN BERAT OTOT

Haa yang ini ada spesel produk lagi untk menambahkan berat otot walaupun lose weight. Kalau berat otot bertambah, tubuh akan jadi lebih cantik ala-ala Miss New Mexico. eceh.




RAMADHAN TIBA LAGI

Sudahkan anda bersedia fizikal, mental, dan spiritual?

Waktu nila orang kata waktu terbaik nak lose weight. Misi anda tidak boleh bermusim. Kalau bermusim nanti anda kurus satu bulan je sebab Ramadhan. Raya macam mana pulak?? Jadi jomlah kite mulakan kempen turun berat badan dengan sihat dari sekarang. Sekurang-kurangnya bila badan dah biasa dengan nutrisi seimbang dari SEKARANG, InsyaAllah Raya nanti tak chronic sangat. Kalau naik pun cepat je turun balik. Bukannya turun cepat je naik balik.


COMMUNITY WEIGHT LOSS CHALLENGE KUALA LUMPUR


Program ni berlangsung setiap 2 minggu. Cara penyertaan? Dapatkan set Formula 1 dan Tea Mix 50g bernilai RM320 dan anda automatically layak menyertai pertandingan ini. 

Antara Pemenangnya: (semua peserta baru menggunakan Herbalife 2 minggu)


Erra turun 8kg dalam masa 2 minggu


Nina turun 7kg dalam masa 2 minggu


Omar turun 8kg dalam masa 2 minggu


Haa mereka ni yang juara-juara je. Ramai je lagi peserta lain yang turun 3kg keatas dalam masa 2 minggu. Peserta yang tak serious pun dapat turun 1kg dalam masa 2 minggu. Yang bestnya, kalau berusaha lose banyak, dapat duit cash. And duit ni ditaja 100% oleh para coaches. Produk yang anda beli RM320 tu, with or without Weight Loss Contest pun itu lah harganya. So lagi best sangat join contest.

Maaf salah silap sepanjang membebel. Semoga semua mendapat benefit. Ameen. May Allah bless everyone. 

Kalau berminat nak join Weight Loss Contest, boleh hubungi kami di talian 0136280514 atau inalen056@gmail.com. ;)

Thursday, May 23, 2013

2nd pregnancy experience

Bismillah.

Dah pregnant 4 bulan baru nak share symptom. Antara symptom pertama dari 2nd pregnancy ni adalah malas gila nak write blog. Compared to the first one, aku menulis hari-hari. Tapi aku rasa dah tiba masanya untuk menulis symptom anak kedua ni. Blogger ibu-ibu yang sama mengandung dengan aku pun semuanya dah blog. 

Memang betul anak pertama dengan anak kedua sangat berbeza. Kandungan kedua ni aku boleh minum shake!! Best gila Alhamdulillah. 



Shake aku perlulah perisa Strawberry, blended with lots of ice. So basically it's a Herbalife Strawberry Ice Blended

Berbanding ketika mengandung Asiyah, aku menghadapi cabaran sukar menelan shake. Kalau minum shake je mesti selang seli dengan asam/gula-gula. Kalau bangun pagi terus shake dulu tak makan benda lain, sakit perut. And sometimes when it is so hard for me untuk telan shake, aku kena minum 100ml separately sepanjang hari. Kalau 100ml kan macam sekali teguk je. Tak sempat muntah. 


KENAPA PAKSA JUGAK MINUM SHAKE WALAUPUN SUSAH?

Sebab kalau tak minum lagi teruk. Aku pernah buat experiment aku di both kandungan pertama dan kandungan kedua. Pada kandungan pertama, disebabkan susah sangat minum shake, ada satu hari aku decide untuk tidak minum. Akhirnya aku tak boleh bangun dari katil langsung!! Badan aku rasa sangat berat, kepada pun berat. Letih yang teramat. Loya tekak sangat teruk Ya Allah. Dan akhirnya aku menjadi ibu mengandung yang sangat tidak produktif kerana hanya terbaring atas katil. Terus insaf. 

Walau susah macam mana pun nak telan shake, tak minum shake lagi teruk. Kalau aku paksa minum jugak, sekurang-kurangnya 30 minit lepas minum shake aku boleh buat kerja macam orang biasa. Pergi kelas, keluar pagi balik petang. Alhamdulillah boleh bergerak seperti biasa. JAUH sangat beza berbanding give up shake!

Sekarang pada kandungan kedua, pun aku pernah test taknak minum shake. Loya tekak menjadi 10x ganda lebih teruk. Aku mula tak lalu makan ini dan itu. Bila minum shake, terus fresh dan aku boleh makan apa sahaja. Alhamdulillah. Seumpamanya kalau tak minum shake pagi-pagi ni, macam kalau kita tak gosok gigi pagi-pagi kan rasa loya tekak jugak? Macam tulah kalau tak minum Shake. 

So kesimpulan untuk diri aku, Biar perit menelan shake, perit lagi sakit tidak minum shake. Alhamdulillah.


UJIAN KANDUNGAN KEDUA

Ketika mengandung anak pertama semua orang tahu aku seorang ibu yang kental. MasyaAllah. Sesungguhnya semua kekuatan dan kesihatan itu dari Allah. Bila para suami mintak aku beri semangat pada isteri mereka yang tidak boleh bekerja keras ketika hamil, jujur kata aku tidaklah boleh berkongsi banyak sangat. Sebab tentang mengandung ni semua aturan Allah. Kekuatan apa Allah nak bagi, kesihatan macam mana Allah nak bagi. Kita boleh cuba yang terbaik, tapi Allah yang menentukan.

Jadi aku cuba yang terbaik. Meneruskan kekentalan aku sebagai ibu ketika mengandung anak kedua. Ketika di Paris aku dah mengandung 8 minggu. Pulangnya dari Paris, aku memilih untuk mengutamakan kerja, seperti biasa. Melupakan keadaanku yang hamil. Macam tula aku waktu 1st pregnancy. Aku tak sedar sangat aku pregnant sebab sibuk sangat kerja. 

Kerja kerja kerja, days in days out. Pergi Booth/Mini roadshows. Jumpa orang setiap hari, aku mengalami beberapa kali minor bleeding. Aku ignore, sebab tak rasa apa-apa sakit pun. Dijadualkan ke Los Angeles pada minggu ke 11 pregnancy. 3 hari sebelum ke LA tiba-tiba bleeding banyak pulak. Waktu tulah doktor mengesahkan aku tak boleh kerja keras, tak boleh ke LA sehingga baby stabil, kerana "Baby fatigue" dan mula menjadi lemah. Kesiannya baby fatigue T__T

Mula-mula aku burst menangis sangat sedih. Bukan sebab LA. Suddenly flash back every moment aku fight sebelum ni. Aku seorang fighter of my goals. Setiap yang aku nak kejar, aku bersedia dengan pakaian perang dan berlari ke medan perang tanpa berfikir. Sihat kah? Selamatkah? Macam mana kalau ini dan itu? Semua aku tak fikir. Kalaulah sampai macam ni Allah tetapkan untuk aku, aku redha menerima yang Allah memang nak suruh aku duduk diam-diam sekarang, and kena cuba fight in another way.



FIGHT. THE WAR IS OUR GOALS IN LIFE.




Mama kata, kalau dulu aku fight dan kejar untuk mengecapi sesuatu. Kini Allah nak tunjuk kuasanya. Yang segalanya itu dari Allah. Jadi aku perlu belajar bertawakkal. 

TAWAKKAL. 

Aku pun redha mengalami confinement. Aku hanya keluar rumah 2 jam sehari. Kalau baru balik dari perjalanan jauh, 2 hari tak keluar rumah. Seksanya akal dan tubuh. Nasib condo ada swimming pool. Boleh berfizikal aktiviti jugak. Jadinya setiap hari aku akan swimming sekarang. Sedap sikit badan Alhamdulillah.

Sekarang confinement aku longgar sikit. Tapi tak boleh stress sangat. Aku banyak menetap di KL. Kalau nak keluar negeri tu Abang jela yang pergi. Aku hanya akan berikan tenaga dan 'stress' aku untuk team yang aku perlu asuh, dan untuk ilmu sendiri. So penat macam mana pun, training tetap tak boleh miss. Kalau pergi training kan dapat adrenaline!! =)


PERKARA PELIK-PELIK 2ND PREGNANCY

Aku benci pakaian berwarna-warni. Benciii hahah. Tapi memandangkan aku seorang Presidents Team contoh tauladan Herbalife people, memaksa aku pakai tudung warna-warna jugak. Setiap kali nak pilih warna aku akan tahan nangis sebab nak pakai tudung hitam tapi tak boleh. Pelik betul!!




Malas nak senyum sekarang. Aku akan duduk dengan orang-orang yang rapat je sebab aku tahu aku tak payah berlakon depan dorang. Aku cerita kat Ika, Ika kata waktu pregnant Iman pun dia rasa benda yang sama. That'w why Iman serius je. Hahah okeyyyy... Anak pertama aku cheeky kemain kan. Anak kedua serius? Looking forward tak dapat bayangkan!

I only wanna eat healthy foods. Salad, telur rebus. Aku makan roti dan biskut sebagai paksaan je sebab aku tahu badan aku kurang lemak dan karbo. Tak sedar kah baby Mama nya sangat kurus, and Baby expect Mama makan salad je for dinner?? -__-"

Cepat gila meluat, marah, MARAHHHHHH.... tapi aku fikir, siapa je yang tak pemarah time-time pregnant ni? Kalau aku marah tapi aku tak express, akan termasuk dalam mimpi. Punyalah terseksa!! Tahan marah pun merana. Kalau express tinggal parut lah pulak. 


LEBIH LAMA GUNA PRODUK, LEBIH SIHAT DAN CANTIK

Herbalife ni bukannya produk untuk kebaikan sehari dua. Ia untuk kebaikan yang berterusan. Kalau anda menggunakan Herbalife untuk sebab yang spesifik, anda perlu meluaskan minda anda untuk pandang lebih. 

The truth is, every year wajah aku akan bertambah lain dari tahun sebelumnya. Lebih berwarna merah, dan lebih kurang pucatnya. Jadi aku pun buat perbezaan wajah aku ketika 4 bulan hamil anak pertama dan kedua.



Both sedang letih, both tanpa make up both 4 months pregnant. 
Satu GET Team. Satu Presidents Team. :D

Obviously nampak beza!!! Gambar pertama tu padahal baru 4 bulan pregnant. Muka dah macam tengah sarat. Yang kedua tu sama 4 bulan pregnant, tapi tak macam pregnant. Part nampak kurus tu... itu sebab baby craving buah dan salad all the time. Hahah. Macam mana nak gain weight niiiiii...

Sebab tulah aku selalu cakap, JANGAN TUNGGU PREGNANT BARU NAK HERBALIFE. Gunalah Herbalife dari sekarang. Dari zaman bujang. Dari sebelum pregnant lagi. Sebab effect die lagi best. Kalau dah guna bertahun-tahun tu, memang nampak kesan!

Ramai orang yang nak anti aging, nak kurus. Tapi taknak mula dengan penjagaan harian. Bila muka dah mula tak cantik baru fikir nak pakai pencuci muka apa untuk cantikkan. Bila badan dah mula gemuk baru fikir macam mana nak lose weight. Kita selalu fikir bila masalah dah tiba. Padahal kita tak perlu fikir apa-apa tentang tu kalau kita jaga pemakanan kita setiap hari. 


PREGNANT MOMS LOVE HERBALIFE TRAINING!!!

Sangat dahagakan training Herbalife sekarang. Dan tak sabar nak ke Blake Morgan Training Sabtu ni. ^__^ 

Blake Morgan ni adalah seorang yang telah menjalankan Herbalife sejak beliau berusia 17 tahun. Cerita beliau antara contoh orang yang daripads NOTHING into SOMETHING. Daripada usia 17 tahun takde apa-apa, sekarang dah 30 tahun dalam Herbalife. Nak tahu tak bagaimana hidup anda kalau anda stay dalam Herbalife 30 tahun InsyaAllah? Jom datang ke Blake Morgan Mega HOM! Kalau kami yang baru buat Herbalife 6 tahun ni pun dah hidup macam ni Alhamdulillah, jomlah tengok macam mana life 30 tahun dalam Herbalife. 




Don't think too much. It might be something you are looking for your future. Kalau anda hadir dan taknak pun, tiada paksaan. SERIUSSS TAK PAKSA. ;)



Nak capai impian? InsyaAllah I can help you dengan izin Allah. Segera hubungi kami inalen056@gmail.com atau 0136280514. :)

Wednesday, May 22, 2013

Herbalife dan Breastfeed. Pengalaman peribadi.

Bismillah.

Lately ramai pulak orang tanya tentang bagaimana Herbalife boleh membantu penyusuan anak sulung ku Asiyah? Dulu-dulu aku tak confident sangat jawab sebab aku tengok konsultant2 breastfeed aku semuanya banyak susu belaka. Jadi apa yang membezakan aku yang ambil Herbalife, dengan mereka??

TETAPI... bila ramai yang datang mengadu kat aku tentang susunya tak banyak... tak boleh kumpul stok peti ais... dan sebagainya... kesian pulak. Meh aku jawab in blog entry je supaya semua dapat benefit now and later. 

Aku penyusu anak sulungku Asiyah sehingga Asiyah berusia 1 tahun 8 bulan. Memang bila aku kurang menyusu even ketika Asiyah dah berusia hampir 2 tahun ni, susu aku akan bengkak.


PENGALAMAN IBU MENYUSU SEPARUH MASA

Menyusu separuh masa memerlukan kita mengepam susu kita setiap hari dan simpan stok. Benda ni bagi aku sangat mencabar kerana 80% dari kehidupan dan minda kita untuk menyusu. Kalau bersama anak kita bagi susu. Kalau tidak bersama anak kita cari masa untuk mengepam. 

Alhamdulillah, ikut pengalaman aku, hasil tenusu 2 botol ketika bangun tidur itu memang biasa. Kalau dapat sebotol setengah je, maksudnya aku tengah stress atau tak jaga atau tak cukup SHAKE, ATAUUUU Asiyah sempat rompak aku pagi-pagi tu. Hehe. Asiyah minum sangat banyak okey. Jangan kata anak perempuan tak minum banyak. Bibik yang dah ramai anak tu bila tengok Asiyah memang dia kata Asiyah minum Ganas. Dahla banyak gila. Mengganas sampai aku boleh injured. T__T

So kalau Asiyah sempat rompak aku pagi-pagi tu, jadila hasil pumping sebotol setengah je. 

Setelah berpisah, aku akan pump susu setiap 1 jam setengah ke 2 jam. Dalam tempoh masa tu, pastikan minum banyak air, minum Shake, dan jangan stress. InsyaAllah boleh dapat lagi 1 botol. Kalau aku makan benda-benda tak sihat, jadila setengah botol. So waktu tu aku fikir, "Sayang anak? Minum SHAKE!!!"

Breastfeed consultant aku ajar, pump 4 botol sehari. 2 botol simpan freeze. 2 botol susu fresh + 2 botol susu freeze yang date paling awal bagi kat pengasuh. So by keeping that way memang stock susu aku terjaga je. Tapi aku tak simpan sampai penuh peti ais pun sebab aku fikir untuk aku tak perlu buat benda tu. Dulu-dulu time baru start, aku agak excited to aku suka pump lebih-lebih. Until aku realize yang daily pump susu fresh pun boleh dapat banyak, ALHAMDULILLAH, susu freeze aku dah tak bergerak pulak. -__-" So lepas tu aku maintain 30 botol je susu freeze. Kalau lebih aku terpaksa buang yang date paling awal tu, atau masukkan dalam Asiyah punya pureed food start umur 3 bulan.





Consultant aku kata kalau orang simpan banyak-banyak tu untuk persediaan masa depan kalau tiba-tiba jadual unpredictable, atau sibuk sangat sangat sampai tak sempat pump, atau tiba-tiba susu berkurang, atau tiba-tiba sakit, dan sebagainya. Dia kata dia sendiri simpan dalam peti ais sejuk beku yang dia beli khas untuk susu. Tapi bila dia tengok aku, die tak suggest aku buat macam tu. Mungkin dia tengok jadual aku ample kot. Entahlah. Aku pun tak faham, tapi coachingnya personalize. 

Seperti dalam Herbalife, aku banyak keep in touch dengan consultant aku ni. Ada masalah sikit je aku tanya. Apa sikit je aku tanya. Macam mana tegar tak give up dalam Herbalife, macam tulah tegar tak give up dalam menyusu walaupun berpisah dengan anak.

Kalau aku rasa jadual aku mula pack, aku takut stock 30 botol susu aku tu tak cukup, aku terus contact dia. 

So we all need a coach right? ;)


BAGAIMANA HERBALIFE EFFECT SUSU IBU DIRECTLY?

Aku cerita based on pengalaman je. One of the key factor of kuantiti dan kualiti susu ibu adalah APA YANG IBU MAKAN. Make sense, Herbalife mengandungi complete nutrition yang badan kita perlukan, dan secara tak langsung menghasilkan susu yang berkualiti InsyaAllah. (Banyak-banyak doa jugak, semua benda dari Allah)

Kalau ada yang nak mintak scientific evidence bagai memang aku takde masa nak explain pulak. Comparing makan roti vs minum Shake, shake kan lebih lengkap kandungannya. 

Kalau aku minum Shake Herbalife, dan menikmati setiap saat minum shake tu penuh keindahan (serius kena happy kalau nak bfeed), memang dapat rasa production susu macam ter pam-pam masuk ke tangki. 

Pernah sekali, Asiyah berusia setahun. Orang kata kalau anak umur setahun, susu dah berkurang. Pada suatu hati aku meninggalkan Asiyah untuk kerja. Tapi aku maintain minum 3 shake sepanjang perpisahan dengan Asiyah. Kalau minum 3 shake, boleh direct menyusu Asiyah, tak apa. Ni minum 3 shake, tapi tak menyusu. Setelah 6 jam berpisah, susu aku teramatlah bengkak sehingga menyebabkan aku demam susu. Padahal anak dah umur setahun. 

Kesimpulan yang aku buat pada hari itu, "Jika berpisah dengan anak, dan kita tidak pump susu, janganlah minum lebih 2 shake bagi mengelakkan bengkak."

Maknanya jika nak susu banyak, minum lah shake Herbalife. InsyaAllah.

Ada orang yang memang susu banyak tu, then this blog is not for you k. I am only helping people in need of it. RAMAI SANGAT YANG BERTANYA. Means ramai yang adalah masalah kurang susu. Mereka nilah yang perlukan bantuan.


HERBALIFE VS PRODUK LAIN

Please don't ask this question kerana orang-orang Herbalife sangat baik dan patuh pada etika untuk tidak merendahkan sebarang produk lain untuk mempromosikan produk Herbalife. Apa yang kami boleh kongsikan adalah pengalaman peribadi. 

Cuma apa yang saya ingin jelaskan adalah Herbalife mengandungi COMPLETE NUTRITION yang membantu bukan sahaja untuk menyusu tetapi juga untuk keseluruhan area kesihatan kita. Tenaga, migrain, resdung, sembelit, penjagaan berat badan, kulit, dan setiap organ dalam badan kita! Itu yang bestnya. Kalau anda membeli produk ini untuk meningkatkan susu badan anda, akan akan dapat seluruh kebaikan yang lain juga dengan izin Allah. 





Produk yang sama, tapi kesannya setiap sel dalam badan akan dapat rasa perbezaannya.



BERMULA DARIPADA AWAL

Kepada gadis-gadis yang masih bujang, atau ibu-ibu yang belum hamil, atau mungkin dah hamil, eloklah kalau menggunakannya Herbalife seawal mungkin. Penggunaan Herbalife awal waktu bagi sesetengah orang akan meyebabkan 'cleansing effect'. Kalau kita menggunakan Herbalife sejak bujang (seperti saya), kalau nak cleansing pun saya sorang-sorang yang rasa. My cleansing effect was my eczema keluar sekejap. And the it's gone forever Alhamdulillah. 

Kalau menggunakan Herbalife awal, bila mengandung pun badan dah adapt dengan Herbalife, sampai menyusu Herbalife boleh terus work on directly menghasilkan susu yang sihat. Tapi kalau baru lahirkan anak baru nak guna, bagi sesetengah orang akan ada effect susu berkurang SEMENTARA SAHAJA. MAKSIMA 2 minggu it will back to normal or produce more. 

Tapi benda ni hanya bagi SESETENGAH orang yang memang kurang sihat sebelum Herbalife. Kebanyakannya akan terus rasa effect susu bertambah banyak. 

Sama juga seperti ibu-ibu yang baru nak lose weight selepas bersalin. Okey. Apa kata guna Herbalife dari sebelum bersalin supaya badan dah mula terkawal dan weight loss selepas bersalin lebih mudah?

Waktu terbaik untuk memulakan Herbalife bagi wanita adalah sebelum kahwin atau sebelum mengandung. InsyaAllah waktu mengandung pun tak naik banyak, dan selepas bersalin pun mudah je turun berat. 


PRODUK APAKAH YANG PERLU DIAMBIL?

As I always mentioned in all my blog entry, pakai je semua. Tapi core yang ibu-ibu perlu mulakan dengan untuk breastfeed adalah F1 dan F3 protein. Minum shake 3 ke 5 kali sehari, InsyaAllah rasa effect. Lepastu boleh tambah Aloe, Tea, Omega 3, dan NW Formula. (Omega 3 nanti masuk dalam susu dan diberikan untuk anak. Good for the brain!)

Jadual makan? Aku tak tahu macam mana nak explain kat sini sebab jiwa aku memang Herbalife. Kalau aku kena minum 5 shake sehari, aku akan look forward minum 5 shake sehari anytime. 


ADAKAH SAYA PERLU AMBIL MAKANAN BIASA JUGA?

Yang itu depends on program apa yang anda ambil. Kalau anda perlu lose weight dan perlu guna untuk lose weight sekali, then makan biasa 1 kali sehari, dan shake 3-5 kali sehari.

Kalau biasa-biasa macam saya ni tak payah lose weight, makan jela normal meal 2 kali sehari, snacking 2-3 kali sehari, shake 3-5 kali sehari. 

Macam tulah. Apa-apa tanya je coach. Jangan stress-stress fikir sebab Herbalife is fun!! 



HERBALIFE UNTUK SEMUA USIA

Right after putus susu (usia SETAHUN 8 BULAN), Asiyah get full Herbalife shake. She loves it!

Pada usia setahun 8 bulan, Asiyah dah mula main-main minum susu. Nak susu all the time sampai die taknak makan nasi! So I realized it is time to putus susu. 

3 hari training yang mencabar, hari ke-4 terus suka. Siap malu-malu lagi sebab marah-marah Mama introduce shake. Heheh.

She loves Strawberry Shake F1. 

Effect Asiyah guna Herbalife:

1- Eczema Asiyah yang mula keluar di bahagian kaki terus hilang dalam masa 2 hari. Betis yang mula keras sebab eczema, jadi sangat lembut!! Alhamdulillah. Such a relief for a Mom yang memegang kaki Asiyah setiap hari dengan perasaan risau.

2- Asiyah semakin ceria. Benda ni disedari oleh semua orang yang kenal Asiyah dan biasa jumpa. Waktu minum susu badan hujung-hujung tu, dia suka nangis nak Mama je. Mengada-ngada, kuat moody. Selepas full Herbalife Shake, macam-macam gelagat keluar. Alhamdulillah Asiyah lebih focus dalam kehidupan hariannya. SANGAT CERIA. SANGAT. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Nampak sangat tiba-tiba cukup Nutrition.

3- Asiyah lebih focus dalam membuat sesuatu. Aku sebagai ibunya nampak perubahan ketara daripada budak manja yang asyik merengek nak aku, kepada budak matang yang mula focus dalam membuat sesuatu. Teacher sekolah pun tegur Asiyah focus dalam kelas, tak padan dengan usia. Subhanallah. 

4- Asiyah mula kuat makan nasi!! Alhamdulillah. So sekarang Asiyah baaaaanyak makan nasi, baaaaaanyak minum shake. Dan kata Bibik, baaaaaaanyak berak! 4 kali sehari berak. Patutla tak gemuk-gemuk.

5- Asiyah mula tidur nyenyak selepas 2 minggu putus susu. Sebelum Herbalife, Asiyah susah nak tidur. Kalau mengantuk tak pernah boleh terlena sendiri. Mesti badmood-badmood dulu, mengamuk sampai tidur. Pastu kerap bangun menangis malam. Alhamdulillah lepas Herbalife Asiyah tidur macam orang dewasa. Kalau dah mula mengantuk, dapat shake, tanpa sebarang bunyi tau-tau je dah tidur. Bangun 8am untuk ke sekolah. Alhamdulillah.


Need Herbalife? Ask me at inalen056@gmail.com or 0136280514.

Thursday, May 16, 2013

The fog will be lifted, everything will look different, if we keep holding on.

Bismillah.

2 bulan lepas aku dah karang blog entri tentang 'penat'. 2 bulan lepas, aku dah berada di satu tempat "Where I see no hopes, but only Allah." 2 bulan lepas, aku dah pun umpama stranded in a desert, but I was telling myself to keep walking so I will find a place that brings back hope.

Guess what?

Thing's hasn't gone any better from that day. Don't get me wrong, bukan bererti aku semakin gagal, atau semakin merungut. If 2 months ago I was able to tell myself about my dreams and how everything will end, those days of hopes hasn't come as for now.

Another phase of life. Treasured with lessons. 

If 2 months ago I was able to tell myself rationally hard times will come to an end, and I spend 2 months walking and walking. Today I started to lose rationality. Tears shed every days and nights. And I kept thinking, "How far down can I go?"


Down = Doesn't mean business down, or any simple problems you have in mind. Seriously whatever you are thinking might be my challenges now wont right. At this level, life challenge us differently. In a way where we can't even think of. New kind of class, new kind of trainings, from Allah. Alhamdulillah. At least I know I moved on when I started to face things I never faced before.




So I thought, "How far down can I go?"

I keep asking myself. Trying to build expectations, on how worst things can go.

But then another questions pop. InsyaAllah, Allah will lift me up again. I know. As long as I keep looking for change, keep trying to be better. So I thought, something that really amazed me, 

"No matter how far down I will go, what really matters is how far can Allah lift me up? Even from the bottom of the deep ocean, Allah has the power to lift me up."

And instead of feeling worry, feeling troubled, I started to feel amazed. 




It is beyond our imagination how Allah can test us. BUT, it is also beyond our imagination how Allah help us through it. It is beyond our imagination how Allah will reward us.

With faith, let go of your burden and let Allah lead your way into brighter and less troubled.

Allah mentioned in Baqarah, Allah promises us that we will never have to carry a burden greater than what we can bear. So why do we still feel this way? As if it is to heavy for us to bear? Perhaps because we forgot to share the burden with Allah, who are always here with us, watching us in every tears drop, in ever pain and hardships. Turn to Allah...

The best thing about knowing Allah, is that Allah prepare for the righteous Paradise. And nothing ever upset the people of Paradise, not even the slightest word. May Allah Grant us Paradise, Jannah.





Dalam kekusutan, aku terjumpa lagu "I see the light" soundtrack Tangled. 




The lyrics went so deep in my heart. Walau macam mana sesak pun perasaan kita sekarang, don't give up. Keep walking. Keep walking. Sampai satu ketika kita akan sampai di satu tempat yang membuatkan kita boleh nampak dengan jelas. 

"Standing here it's all so clear, I'm where I meant to be." Jatuh bangun dalam kehidupan ni, benda ni memang sesuatu yang kita pernah lalui. Pada suatu ketika kita dalam kesesakan, dan a moment later kita dapat rasa tenangnya berada dalam keyakinan "I am where I meant to be."

And although we are in the same world, same situations, same challenges, but because we choose to walk and walk and walk, and never give up, we will come to a moment when our attitude has changed, and Allah will grant us achievement InsyaAllah. Waktu tu kita akan nampak, 

"It's like the fog has lifted, the sky is new, the world has shifted, and all at once everything looks different."




Just because things didn't go as how they supposed to be, it doesn't mean it'll stay like that forever. 

Just because 9 months of pregnancy is tough, and painful, it doesn't mean it stays like that forever. Having a baby, hasn't it been the most wonderful time of a mother's life?

Like Pakyang always say, "Tough times don't last forever. Tough people do."

I pray for the strength from Allah, to share this burden with me, hold my hands and heart as I walk through this, and reach my destination.

Keep searching for the place where I will finally feel, "It's like the fog has lifted, the sky is new, the world has shifted, and all at once everything looks different."

Wherever you are right now, keep holding on. Allah will lift us up, if we turn to Allah. :)


2nd Pregnancy 

There are 2 similar things about my first and 2nd pregnancy. In BOTH PREGNANCY, Allah has sent me the toughest challenges. Tougher than when I'm not pregnant. 

When I'm not pregnant, I never felt lose of hopes. I was always 'okay'. The challenges are all bearable and predictable. Comparing in pregnancy, it's always new surprises, tears drop every day. The moment when I am forced to smile even if the whole world is killing our smile. 

If you always hear my training, you know that one of the worst moment of my life was during my GET Team level. And my Get Team level was my first pregnancy moment. That was almost 3 years ago. From Get Team to Executive President's Team, MasyaAllah. 

Now this moment has come again. With a baby inside me. A strong baby, Subhanallah. If this baby hasn't been strong, Allah wont put me in such situations. With this baby inside me, hard things started to coming in my way. And I keep getting up. Keep shedding tears. Keep fighting. 

I realised that the real "Strong" person is not me. But it's the Jewel of Jannah that Allah has grant me with. They are the real Strong Person in our lives. 

So here I am again. Fighting like a Mom. May Allah grant us Jannah.

To all pregnant moms, keep fighting like a warrior. Our physical and health might be divided for two, but our strength and spirit is build from 2 souls. May Allah gives Barakah to everyone. 

"I See The Light"

Wednesday, May 1, 2013

The Hardships of April

Bismillah...

Banyak pengajaran April. Of course untuk Herbalife journey. Kalau korang bukan orang Herbalife, bolehla baca dan ambil apa yang korang faham. Banyak je lessons of life dalam journey kitorg ni.

As I always mentioned many times, "Dalam Herbalife kita grow with attitude, bukan volume." Apa maknanya sebenarnya? 

Bagaimana nak build Volume? Kerja. Tapi kenapa ada orang kerja 16 jam sehari pun tak grow jugak? Sebab growth kena balance dengan attitude.

Bagaimana nak build Attitude? Experience, lessons, pain, falling, and everything that creates humanity. 


Macam mana nak dapatkan semua "kelas" untuk build attitude ni?

1) KERJA. Sebab kalau tak kerja, kepayahan takkan datang. >>Experience, lessons, pain, falling, semuanya hadir kerana kita kerja keras dan dengan izin Allah, Allah dtgkan rejections by rejections after every efforts.

2) LEARN FROM OUR FALL. Kat sini pun penting jugak. Kalau setakat Pain, tapi kita tak ambil pengajaran dari kesakitan kita tu, kita tak belajar dari kesilapan, kita akan terus stay kat position tu no matter how hard we work. 

Dalam Quran kata, kesakitan ni sama ada creates Humanity, or hardened your heart... may Allah protect us from the hell fire. 

Life, is full of ups and downs. Life, requires maturity. MATURED. Dalam konteks ini, KEMATANGAN itu perlu dikaitkan dengan menerima setiap yang buruk dan baik tentang sesuatu.  Menerima buruk dan baik tentang diri, pasangan, keluarga, perniagaan, kehidupan. Orang matang akan terus melihat sinar di setiap liku-liku kehidupan. Orang matang akan tersenyum bila menerima air yang masam, lalu dicampurnya dengan gula. 


Matang menerima baik buruk diri sendiri.

Diri kita penuh dengan kekuatan dan kelemahan. Sebab itulah kita manusia. Sometimes kita boleh buat volume power-power, tapi ada sekali sekala kita tumpas. Ya. Kita manusia. Dan "Tumpas" itu yang membina sifat kemanusiaan insan. Pada setiap keperitanlah seorang pemimpin boleh membimbing organisasinya daripada yang lemah kepada yang kuat.

Menerima kehebatan diri sendiri- semua orang boleh buat. MENERIMA KELEMAHAN DIRI sendiri, hanya orang-orang yang benar-benar kuat je yang boleh buat. Even saat aku menaip ni pun jantung aku berdebar cuba untuk menganalisa bila kali terakhir aku muhasabah kelemahan diri aku. Astaghfirullah. 

Contohnya dalam Herbalife, bila production berkurang dan aku membentangkan possibility mengapa production mereka berkurang, usually tak lari dari sebab 1) comfort zones 2) mode mula manage downline 3) kurang membuat ground work-kerja susah payah walk and talk, roadshows, dan sebagainya. Kebanyakannya, akan mengelak defensive. "Aku kerja lah." "Mana ada betul apa yang kau cakap tu." dan menggantikan alasan dengan "Aku drop sebab downline aku tak buat."---MULA MENYALAHKAN ORANG LAIN. 

Matangkan diri. Analyse kesilapan diri sendiri lebih muda dari terus menyalahkan orang lain. Selagi kita put the blame on others, selagi tu kita akan stuck di position kita. Kita tak boleh ubah diri sebab tak mengaku salah. Kita tak boleh ubah orang lain, obviously benda tu impossible tanpa kehendak orang itu sendiri. 

Another version is bila sekali tumpas je, terus give up seumur hidup. Janganla mcm tu. Terus bangun seperti baby baru ke every month? :)

Kenapa agaknya Allah hantar kejatuhan pada kita? Jangan pandang satu bulan, pandang 20 tahun akan datang. Tidakkan Allah sedang mendidik kita untuk menjadi lebih baik. Allahuakbar. Semoga kita terus dibawah bimbingan Allah. 


Menerima baik buruk pasangan

Honestly, aku dah penat nak membebel walaupun banyakkkkkknyaaa tersirat di hati yang ni. *tarik nafas*

JANGANLA COMPLAIN PASANGAN DAH. Sometimes kite rasa pasangan kite je paling teruk kat muka bumi ni. Oh yes, kite manusia paling pathetic sekali sebab ada pasangan camni. Orang lain takkan faham betapa teruknya penyeksaan kita ni. Sheshhh. 

First of all, siapa yang pilih nak kahwin?

Second, kenapa Allah bagi kita selayaknya menjadi pasangan hidupnya?

Dua soalan yang akan aku timbulkan kalau kami mengalami pertelingkahan sedikit. Akibatnya, Alhamdulillah kami semakin matang menguruskan perkahwinan. MATANG. Bila kita matang kita tak salahkan orang lain. 

Pasangan pemarah? Jadilah penyejuknya.

Pasangan kuat complain? Jadilah distractions yang membuatkan die tak perasan dah nak complain apa.

Pasangan tak serious nak move next level? Carilah tujuan hidup pasangan kita, sebab tujuan hidup masing-masing berbeza, dan bina sebab yang berkaitan dengannya, supaya die nak move next level. 

Pasangan pemalas? Kau yang pilih nak kahwin kot hahah. Geli je lelaki pemalas. Nauzubillah...

Pasangan boros? Simpan duit rahsia-rahsia daripadanya. Tak dosa pun. :) (ini Abang yang buat kat aku ni muahahaha)

Pasangan tak romantik? Cuba cari benda lain hidden romantic pada dirinya.

"Awak ingat awak sempurna sangat ke??" kata orang tua-tua kalau dengar orang muda complain pasangan. 




Matang menerima baik buruk journey perniagaan.






Ikut jela apa yang aku tweet ni. Ada orang bila business down terus taknak jumpa upline. Kalau mmg taknak grow takpela. Maybe memang tak take time alone and accept temporary failure. Tapi kalau nak grow, kena datang dengan wajah bersinar-sinar walaupun dalam hati menangis awan hitam.  :D 

Build it back better and stronger. :)

*currently Asiyah sedang sepak-sepak MacBook sebab nak attention dari aku*

You have to understand, Herbalife is not just business. It's something that touches us emotionally. Best kan tengok Presidents Team? But imagine what we have been through. Kenapa Presidents Team humble and sempoi macam orang biasa? Sebab in the journey of climbing, many times, we fall hard. Keep climbing and falling. 

Sometimes rasa mcm nazak sangat dah. "Kenapa aku kena lalui benda ni? Aku boleh je hidup mcm budak 20 tahun yang lain..."

Of course boleh.. tp budak 20 tahun yang lain belum sedar kehidupan yang akan datang. Kepayahan mereka belum tiba. 

IF YOU CAN'T STAY IN HERBALIFE WHEN BUSINESS IS FALLING HARD, YOU DON'T DESERVE THE BEST FROM HERBALIFE.

and it does not just mean Quitting Herbalife. Ada perangai orang bila business naik, datang semua events. Bila business drop, tiba-tiba hilang dari semua events. Malu nak berhadapan dengan downline katanya. Malu sebab tak hebat. Malu sebab drop. Semua focus group, ghaib. 

Think about this...

IF YOU LEAVE WHEN THINGS WENT WRONG, DO YOU EXPECT IT'LL IMPROVE WHEN YOU CAME BACK??

IF YOU LEAVE WHEN THINGS WENT WRONG, YOU DON'T DESERVE TO BE AROUND WHEN THINGS WENT RIGHT.

It is easy to just show up, swallow the pain caused by your less hard working attitude, smile and swallow the pain. Just show up. Don't say anything. But many people failed to just show up. Many people choose to leave, and expecting things to improve by itself. 


Business is not like relationships. Relationships "healed by time". Not in business. 

Anyway, benda ni untuk orang2 yang betul-betul serius je. Kalau anda tidaklah serius sangat dalam HErbalife, janganla cuba fahami apa yang aku sampaikan ni. Nanti korang faham bukan2. Sesetengah Sv dah ada organisasi besar dan decide untuk pull back sekejap sebab memang prioritynya bukan Herbalife. Kemungkinan when you came back, your organisation dah worth RM40,000 a month. Itu cerita lain. Itu cerita orang yang takde expectation dalam business tapi die tak quit. 

Huraian aku yang panjang-panjang tadi untuk orang yang ada expectations untuk business. NAK MOVE NEXT LEVEL. Mcm tulah. :D


Teruskan melangkah :)




So, itula ulasan April yang aku boleh buat. 6 tahun dah aku dalam business ni. Dulu kalau ada masalah gelabah ayam lah. Sekarang bila deal dengan challenges mcm last month, it is no other than filtering of the people. Yang tak serious akan leave, yang serius akan stay. Yang akan ada di Extravaganza 2013 ni InsyaAllah, adalah diamond2 yang dah digilap. May Allah gives Barakah to all. :)

Look forward amazing 2013 with amazing new leaders InsyaAllah. This is one of the most challenging year I guess. And I am very happy because this is the year that will give birth the most inspiring leaders in history InsyaAllah. 

IN EVERY HARDSHIPS, SEEK FOR THE HIDDEN GIFT ALLAH IS DELIVERING TO US. SUBHANALLAH. Thank you Allah!!


Interested to lose weight/gain health/earn extra income/change your life, 
ask me how. 0136280615

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails