Thursday, January 17, 2013

What you do, is what you will get

Bismillah.

Pernah tak terfikir, "Bestnya kalau dapat jadi macam dia ni."

Most of us pernah terfikir benda ni kan?

Tapi terfikir tak, "Apala yang dia perlu lalui untuk sampai ke tahap ni?" Silalah mula berfikir sedemikian. :)

Ramai orang kata padaku, "Bestnya kalau dapat jadi mcm awk ni."

Kenapa pulak 'bestnya kalau'? Ayat ni untuk orang yang ingin dapat sesuatu yang besar tapi tak mahu memberi komitmen. Jadi dalam fikiran hanyalah bestnya kalau...bestnya kalau... Dalam hidup ni takde kalau. It's either, NAK atau TIDAK. Kemudian Allah akan aturkan jalan kita untuk achieve sesuatu tu cepat atau lambat. Jelas kat sini kalau kita gunakan perkataan KALAU, maka benda tu takkan berlaku kat kita.

Dulu aku selalu teringin nak jadi org ini dan org itu. Akhirnya aku dapat menjadi yang terbaik bila aku menjadi diri aku sendiri dalam keadaan terbaik. Give the best of Amalina. So sekarang bila orang dapat kat aku dan kata, "Nak jadi mcm awk," laju je aku akan sebut, "Be yourself, but the best of you." Entah kenapa ayat tu agak sensitif bagi aku. Mungkin kerana as long as we try to be someone else, kite susah sangat nak bahagia dengan apa yang kita buat.






Soalan pertama: Have you given the best of you?? Ask yourself. Tengok dalam cermin, "IS THIS THE BEST OF _____(nama anda)____?" 

Adakah kita masih berasalan, membuang masa, banyak tidur, lemah semangat, cepat putus asa?

HAVE YOU GIVEN THE BEST OF YOU untuk mencapai cita-cita?

Anda boleh compare cara kerja dan cara berfikir orang yg dah berjaya dengan anda. Tapi jangan compare diri anda personally. Although, in the process of searching for ourselves, we have to imitate gaya2 orang lain dulu sehingga kita jumpa diri kita yang sebenar.


Soalan kedua: bertemakan topik entry ini, "What you do is what you will get"

So, apa yang anda buat harini? Are you doing something that is beneficial for your future? Ataupun tengah tengok TV? Main game? Stalking at facebook? Tengok drama? Kerja pagi petang untuk gaji tanpa arah tuju?? Mengumpat orang-orang Herbalife? :p

Terutama sekali bagi mereka yang suka complain tentang kehidupan. "Gaji sikit." "Boss mcm ****." "Tak best kerja bagi boss kaya." "Kerja overtime tapi gaji kecik." "Kerja pagi balik pagi." Memang terseksa hidup mcm tu. Kalau aku kat tempat korang pun aku complain jugak. Tapi dalam complain-complain tu, carila jalan keluar kerana itu lebih Allah suka daripada terus duduk merungut. ARE YOU DOING SOMETHING TO CHANGE YOUR FUTURE RIGHT NOW?






Kalau ayat Jim Rohn untuk complainers, "Are you spending 2 hours a week to look for something that can change your life?" Most complainers akan jawab NO. Maka dengan itu, kalau anda sendiri tidak memberi masa untuk mencari perubahan, perubahan tidak akan tiba. So no point of complaining. You have to accept that kind of life, until you choose to seek.

Dan mencari memerlukan pengorbanan masa, tenaga, duit, dan fokus. Do you have them?

Macam tu jela simple thoughts aku boleh berikan hari ini. Since awal tahun ni ramai betul orang complain kerja, ramai betul yang kata bestnya kalau jadi aku. The thing is, itu semua keputusan kita.

Life is a package. Success is a package. Even our beloved spouse pun package jugak. Package maksudnya, dalam pakej tu ada baik buruk. Kita tak boleh terima yang baik je, buang yang buruk. Kalau kite nak sesuatu, kita kena terima pakejnya.

Kalau nak hidup bahagia, kena lalui pengorbanan awalnya. Kalau nak berjaya, kena banyak lalui pengorbanan dan kerja keras. Kalau nak kahwin dengan seseorang, kena terima baik buruknya. Be matured in this thinking. Kalau kita nak yang baik-baik je dari kehidupan, kita takkan layak mendapatkannya.






Semoga perkongsian ini membawa kebaikan untuk diri aku dan semua orang. Maafkan salah silap. Semoga semua kental menuju kejayaan. :)


personal herbalife coach. life and health. ask me how : 0136280514

3 comments:

asmayusof said...

there's only one Amalina Peter in this world. and that's is you. no one can be anyone else. they just could'nt. :)

Mashitahshahida said...

prasan macam setiap entry ada perkataan 'kahwin' LOL xD

Jua[N]adiah said...

Yey another great entry! Alhamdulillah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails