Tuesday, October 4, 2011

Mengandung dan Berpantang dengan Herbalife


Bismillah.

Entri ini telah dikarang pada tahun 2011. Tapi harini, tahun 2014, aku karang 100% semula. Sebabnya pengalaman pun dah bertambah, 2 kali mengandung dan berpantang dengan Herbalife. Pastu dulu aku karang tu pun zaman budak-budak lagi. Ecewah umur time tu 22 tahun. Sekarang umur dah 25. Jadi penulisan pun lebih matang la kononnya. Yaaa dah makin tua rasanya. Alhamdulillah. 


SEBELUM MENGANDUNG 

Tahukah anda, "Baby's health is affected by mother's nutritional status even before conception." Maksudnya, kan ramai orang bila dan pregnant baru mencari-cari produk kesihatan, ataupun extra pills and supplement, ataupun mula menjaga makanan harian. (better late then never). Tapi lebih baik kalau kita mula menjaga makan kita even before conception berlaku. Itulah fakta. Apa-apa pun Allah maha menentukan segalanya kan. Tapi harapnya wanita-wanita tak kira bujang ataupun dah berkahwin jagalah makan tak kira apa status anda sebab pemakanan kita tu effect kesihatan rahim kita. 

Okey. So. 

Alhamdulillah anak pertama dan anak kedua Allah bagi rezeki mudah. Syukur kat Allah. Herbalife itu hanya usaha pemakanan sihat harian kan. JANGAN STRESS. Stress memang sebahagian dr hidup. Tak boleh elak. Tapi itu hanya mental dan fizikal stress. Tenangkan hati dengan banyak mengingati Allah. 


FORMULA 1 dan FORMULA 3

1-2 Shake sehari cukup untuk melengkapkan nutrisi harian kita. Waktu lain, pilih pemakana seimbang, yang penuh dengan healthy calorie. Herbalife ni namanya "cellular nutrition" maksudnya ia tak hanya mengenyangkan perut tetapi juga mengenyangkan sel tubuh kita. Herbalife selari dengan konsep "nutrition density food", maknanya apa yang kita makan tu membawa kebaikan kepada tubuh. Ada makanan yang tinggi kalori tapi kebaikannya minimum. So Herbalife kalori rendah tapi kebaikannya maksimum. Best kannn?

Ibu mengandung memang digalakkan ambil nutrition density food.

Elok juga ambik formula 3 untuk kepuasan perut kita, kenyang dan lambat lapar. Formula 3 adalah additional protein yang sangat diperlukan tubuh. 






TEAMIX

Herbalife teamix adalah untuk fat burning dan memberi tenaga yang superb. Jika anda memang dah kurus, it is optional nak ambil atau tidak. Jika anda overweight, sebelum pregnant kan eloklah kalau ambil lose weight program dulu. So takde masalah with Herbalife tea mix. Adakah saya ambil Herbalife tea mix ketika merancang mengandung? YA, saya ambil. Alhamdulillah. I love Herbalife teamix sebab ENERGY SUPERB yang dapat dirasai setiap kali minum tea mix. Boleh baca lebih lanjut di sini: http://amalina-peter.blogspot.com/2013/09/tidur-dan-letih-di-siang-hari.html


HERBAL ALOE, OMEGA, KALSIUM, dan lain-lain.

Semua saya ambil sebelum mengandung. Ikut guideline. Kecuali Aloe, tak ikut guideline. Ambil berlebihan sebabbbb Aloe memang best. :D 


KETIKA MENGANDUNG 

Lepas positive je pregnant. Mulalah psychology kita rasa mual lah, tak boleh makan ini itu lah, dan sebagainya. Kalau ikut keturunan, keluarga aku pregnant memang teruk-teruk belaka. Mama kata Mama dulu pengsan, muntah, tak boleh telan air liur, sakit punggung (SPD), dan sebagainya. Dugaan sungguh kan.

Saranan aku bila mengandung, IKUT RASA TEKAK, KECUALI UNTUK FORMULA 1. Maksudnya, untuk teamix, aloe, etc etc kalau lepas guna rasa tak best ke apa takyahla guna. Orang pregnant ni badannya pelik. Ada ke patut time pregnant Amra Aliya aku tak boleh makan cendol or minum susu. Sungguh, aku rasa basi dan masam, padahal orang lain rasa okey je. Tapi hukum ni aku tak apply pada Formula 1 Shake sebab macam mana tak lalu pun dengan Shake, it is the only nutrition density food yang aku tahu. Kena cuba makan demi kesihatan ibu dan anak. 


FORMULA 1 dan FORMULA 3

Elok ambil both. 

Time anak first, aku memang tak lalu makan semua  benda. SUSAHHHH nak jaga aku time pregnant baby first. Kesian Abang. Semua benda dia beli salah. Time tu aku nak minum shake pun susah. Tapi bila tak minum shake, mual LAGI SANGAT DASYAT dan tak boleh bangun dr katil langsung. So fobia gila nak tinggal shake, aku memang determine every morning minum shake dulu. Tapi aku minum 1/2 sukatan je. Kiranya kalau ikut shake biasa 2 scoop + 400ml air. So aku minum 1 scoop + 200ml air. Sebab bila minum 200ml tu macam sekali teguk je tak sempat nak mual. Nanti lepas 2 jam minum 2nd half lagi. Bancuh lain. 

Time anak 2nd, aku rasa shake Herbalife antara makanan paling nikmat gilaaa. Dan Alhamdulillah dah takde masalah susah makan. Semua benda boleh makan, kecuali mcm aku cerita bila makan cendol n susu rasa basi. Pelik kan? So time 2nd baby aku minum 1-3 shake sehari, dengan penuh rasa nikmat. Pastu beli blender canggih buat ice blended stawberry everyday. Sedap woooo. Subhanallah.


TEAMIX

Time anak first, aku suka gila teamix. Time anak first, aku letih all the time, so tea mix sangat membantu menyegarkan. Kalau tak minum teamix rasa nak pengsan. Kan ibu mengandung selalu cepat letih. So tea mix ni sangat menyegarkan. 

Time anak 2nd, aku tak boleh minum teamix. Kalau minum je rasa nak pengsan. Pulak dohhh terbalik. So aku boleh kata tak minum teamix langsung sampailah ke 3rd trimester. Baru start minum balik.

Tp on both pregnancy, aku tak minum teamix pada 1st trimester. Ibu-ibu Herbalife lain yang tak rasa pape, ramai je yang minum. Aku je yang tak, sebab macam aku cakap tadi, ikut rasa tekak dan tubuh kita. Jangan tanya scientific explanation. Lain orang lain pregnancy nya. Apa-apa pun ambil moderate intake. 


ALOE

Time anak first aku TAK minum langsung. Bila minum je sakit perut.

Time anak 2nd aku boleh minum macam biasa. So aku minum macam biasa. 


LAIN-LAIN PRODUK

Omega - muntah langsung time first pregnancy!! tapi 2nd pregnancy rinduuuuu.
Calcium - tak effect aku. So aku ambil seperti biasa.
NW Formula - tak effect aku. So aku ambil seperti biasa juga. Honestly ianya produk paling sedap ketika kita mengandung hahaha.

*psssttt perasan tak aku dah kurang pandai membebel semuanya direct je* -__-"




Alhamdulillah 2 kali dah mengandung dan berpantang dengan Herbalife. Yang bestnya both pregnancies tak gain excessive weight dan lepas bersalin terus shape up. Kiranya lemak tak degil. 

Biasa aku dengar ibu-ibu mengeluh lepas beranak je bersedialah nak gemuk. Ada yang dah redha menjadi ibu yang gemuk sebab nak ramai anak. Ada jugak yang jaga badan sendiri, bersusah payah, bergantung sepenuhnya pada bengkung time pantang. Ada jugak yang berkira-kira nak anak seterusnya sebab punyalah payah nak lose weight balik kan. Why bother your mind with all these problems when you can decide to have children and stay slim at the same time? Rahsianya dengan KONSISTEN DALAM PENJAGAAN MAKANAN HARIAN TAK KIRA SEBELUM, KETIKA, ATAU SELEPAS MENGANDUNG. Dan pilihan saya yang dah consume Herbalife 7 tahun ni adalah untuk konsisten bersarapan pagi shake Herbalife. Tu je. Siapa yang nak boleh cuba. Kalau taknak pun takpe takde paksaan pun so takyah la nak drop by comment marah-marah nahhh. ;)



BERPANTANG DENGAN HERBALIFE


Aku berpantang yang tak nampak macam baru lepas beranak.
Dan Fariha (hujung  belah kiri) yang sedang mengandung dan
tak nampak macam mengandung pun. Heheh. SUbhanallah...


Sharing detail sikitla ye jadual makanan harian aku sehari selepas bersalin dan sepanjang pantang, FULL BREASTFEED, BUKAN untuk menurunkan berat badan;

2-3 Shake sehari. (F1 and F3)
6-8 other meal sehari. (weyy lapar gila tau pantang + full breastfeed ni)
3L plain water a day. - untuk susu dan untuk elakkan sembelit. 

(I personally drink 3-6L of water a day depends on activity and weather but this is not a prescription :) )




Kadang lapar sangat sampai 5 shake aku minum sehari.

Aloe aku minum selang2 antara 2 jam tu. 

Introduction of Tea Herbalife after 30days selepas bersalin. 

Omega3, NW, aku consume seperti biasa.

Sebab Shake, NW, dan Aloe tak boleh bancuh panas, Abang buatkan suhu bilik je. Shake suhu bilik, NW suhu bilik, Aloe suhu bilik. Sedap je. Memang kita sendiri akan tak lalu tengok sejuk2 ni. Geli2 urat aku rasa.

There is no rules in the consumption of Herbalife in pregnancy and in confinement. Kalau ikut rules aku: ikut tekak je asalkan AT LEAST ONCE A DAY.

Aku tahu ramai distributors di luar sana nak tanya soalan2 detail macam2 lagi but please people, don't be complicated. If you ask me, "Berapa shake sy kne ambik sehari"-ikut suka. "product ape yang saya kena consume"-ikut suka yang penting F1 Shake WAJIB. 

TC Formula je kena strict sikit sebab produk ni mainly untuk lose weight. Pregnant dan Breastfeeding mother tak boleh ambil. 


Let's stay slim and healthy while having bunch of kids!!! Ameen. :)

HEALTHY FAMILY, HEALTHY CHILDREN, STARTS FROM THE MOTHER.

START YOUR HEALTHY BREAKFAST NOW. 0136280514 
*come to our center in Wangsa Maju for free body analysis and free tester OR book for appointment at your home OR contact us for long distance coaching*

9 comments:

Miera said...

wow amazing nye kak....i will take this note!!

SABARINA said...

tahniah, amalina saya nak tanya. Sorang kawan ni baru lepas bersalin dah masuk hari ke 18... dia kata nak cuba herbalife ni dalma pantang. saya kata boleh tapi cara pengambilan bagaimana. DAh boleh ambik aloe ke, tea terus, atau shake sahaja...any suggestion, sebab penerangan u dalam blog ni, u kata amik aloe jekan, tea u amik selepas sebulan yer...

SABARINA said...

hai amalina, nice story ada beberapa perkara nak tanya. Ada sorang kawan masih dlm pantang hari yg ke 18. Dia kata nak cuba herbalife dalam pantang ni. U ada cite yang u dah amik shake n aloe terus selepas deliver. Tapi tea ni u ambik camana yer...selepas sebulan ke? Ada yg kata boleh amik tea dalam pantang ni terus, camana u nyer pandangan, baby boleh kene kembung ke, please give me some advice, tq.

missy said...

Assalamualaikum..

Minta permission utk link this page to my website to share with my family and friends yg consume Herbalife during and after pregnancy..Thank you

http://herbalifestation.blogspot.com

Aku DaN SeSuAtU said...

assalamualaikum amalina..kalau nak share link ni ke fcbook boleh ke?

Rosnani Rosdi said...

Assalam sis..saya prgnnt skrg ni..herbalife ni bole bykkn susu bdn x? Kalau bole tyme bersalin nti, saya nk susu bdn saya byk smpai bole buat stok simpan dlm icebox..TQ

Ina Allen said...

Rosnani- InsyaAllah boleh... kalau serious boleh hubungi kami inalen056@gmail.com

fauziah maidi said...

Assalamualaikum..
MOhon share dlm fb k..
TQ

fauziah maidi said...

Assalamualaikum.. Mohon share..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails